Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

CORONAVIRUS |
|

America Latină: robinetul de bani din SUA abia mai picură

Pandemia a lăsat fără loc de muncă sute de mii de latinoamericani care munceau la negru în SUA. Impactul financiar se resimte nu doar în familiile acestora, ci chiar la nivelul țărilor din care provin acești oameni, informează Reuters.
 aboneaza-te
Unemployment rose in more than 300,000 people in March due to COVID-19

Carantina impusă de statele bogate pentru a încetini răspândirea noului coronavirus și șocul provocat astfel economiei au suprimat o sursă vitală de venit pentru multe persoane, adesea vulnerabile financiar, din întreaga lume: miliardele de dolari trimise acasă de rudele care lucrează în străinătate.

La nivel mondial, una din nouă persoane (adică 800 de milioane de oameni) primește bani din astfel de surse, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite. Informații preliminare indicau deja o scădere severă a acestui tip de venit. În El Salvador, sumele de bani trimise în țară au scăzut cu 40% în aprilie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, la 287,3 milioane de dolari, informează banca centrală salvadoriană.

Banca Mondială estimează că sumele de bani trimise acasă de cei care muncesc în străinătate vor scădea cu 109 miliarde de dolari anul acesta, adică cu o cincime din nivelul obișnuit, situat la 445 miliarde. Instituția are vești proaste pentru muncitorii migranți, una dintre categoriile cele mai expuse la fluctuațiile economiei țărilor gazdă: aceștia fie își vor vedea salariile diminuate, fie își vor pierde locul de muncă din cauza pandemiei.

Diminuarea severă a acestei categorii de venituri are consecințe dramatice pentru numeroase țări care depind de banii trimiși din străinătate și ale căror economii se luptă deja cu contracția provocată de noul coronavirus. Consecințele merg de la răspândirea sărăciei și foametei până la incapacitate de plată pentru economiile în curs de dezvoltare dependente de cash.
Potrivit Băncii Mondiale, printre țările vulnerabile se numără India, China și Mexic, acestea fiind cele mai importante destinații pentru banii trimiși de muncitorii migranți. În Filipine, cel de-al patrulea stat în acest top, un adult din 20 muncește în străinătate.

Impactul ar putea fi și mai acut în economiile emergente sau în țările dependente de comerțul de graniță. El Salvador și Honduras sunt în mod specific vulnerabile, cu o cincime din  produsul intern brut provenind de la muncitorii migranți, arată statisticile Băncii Mondiale. Analiștii spun că, în aceste țări, banii cash au impulsionat sectorul construcțiilor, au stimulat consumul și au ajutat numeroase persoane să depășească pragul sărăciei.

Cele mai mari două surse de venituri din străinătate s-au prăbușit: prima este SUA, de unde au plecat, în 2018, către țările migranților 68,5 miliarde de dolari. America se confruntă acum cu un șomaj în creștere accentuată, 40 de milioane de oameni pierzându-și locul de muncă din martie și până acum. Țările din Golf sunt celălalt pol al exportului de cash, însă în această perioadă ele sunt puternic afectate de scăderea prețului petrolului.

Faptul că robinetul din SUA aproape că s-a închis va avea drept consecință acumularea de datorii pentru familiile din Americia Latină. Până la începutul acestui an, migranții latino-americani trimiteau bani frumoși în țările natale, puternica economie a SUA fiind principala sursă de venit. Analiștii financiari spun chiar că politica antiimigraționistă a președintelui Trump i-a făcut pe mulți muncitori să economisească și mai mult în eventualitatea că ar fi fost deportați.

Anul trecut, banii trimiși din SUA de muncitori originari din Mexic, Guatemala, Honduras și El Salvador au atins suma record de 57,7 miliarde de dolari, arată datele băncii centrale americane. Potrivit estimărilor Pew Research Center, în 2017, cele patru țări au furnizat 64% din cele 10,5 milioane de persoane care munceau fără acte în Statele Unite. Datele preliminare arată că veniturile de peste hotare s-au diminuat drastic din cauza pandemiei, sectoare precum turismul și serviciile alimentare fiind cele mai profund afectate.

În aprilie, sumele de bani trimise în Guatemala se diminuaseră deja cu 20% comparativ cu anul trecut, la 690,7 milioane de dolari. A fost un punct de cotitură pentru o țară care în luna februarie înregistra o creștere cu 17% a sumelor primite din străinătate. Guatemala a primit anul trecut 10,5 miliarde de dolari de la muncitorii migranți, aproape 14% din produsul intern brut al țării.
Președintele băncii centrale a Guatemalei, Sergio Recinos, spune că scăderea acestor venituri are un impact semnificativ asupra economiei țării, jumătate din sume mergând de obicei în consum și aproximativ 30% în construcții, sector în care efectul deja se simte.

Reprezentantul AirPak, o companie cu sediul în Nicaragua, care operează franșize Western Union în mai multe țări din America Latină, spune că la sfârșitul lunii aprilie sumele de bani trimise din străinătate au scăzut cu 20% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu același procent diminuându-se și valoarea medie a tranzacțiilor.

Directorul financiar al Westen Union, Raj Agrawal, declară pentru Reuters că în al doilea trimestru al acestui an s-ar putea atinge un minim record pentru cea mai mare companie de transferuri de bani din lume. Revenirea s-ar putea produce în lunile următoare datorită pachetelor de stimulare a activității economice oferite de fiecare stat. Însă pierederea acestor venituri va afecta statele Americii Latine, ale căror dificultăți economice din trecut au alimentat violențele de stradă și valurile de migranți către SUA.

În Mexic, cei mai mulți bani din străinătate provin din SUA. În martie s-a atins un apogeu al trimiterilor, pe fondul ratei de schimb favorabile, pe de o parte și, pe de altă parte, din cauza temerilor că situația pe piața muncii din SUA se va deteriora.
Analiștii financiari estimează o scădere cu 21% a sumelor trimise din SUA în Mexic în 2020 și 2021.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii