FacebookTwitterLinkedIn

În Washingtonul anului 1919, doctorul Thomas Dyer Tuttle, responsabilul cu sănătatea publică, a solicitat măsuri stricte pentru protecția cetățenilor împotriva celui de-al doilea val de gripă spaniolă care amenința statul. Printre altele, epidemiologul cerea interzicerea petrecerilor dansante și a adunărilor cu public numeros; de asemenea, a făcut recomandări precise în privința distanței maxime la care oamenii se puteau apropia unii de alții și a recomandat purtarea măștilor faciale. Însă consiliul local nu a fost de acord cu acest plan, iar inițiatorul său și-a pierdut slujba după ce a cerut sprijin la nivel statal pentru ca poliția să impună totuși măsurile propuse.

Fire practică și directă, dr. Tuttle a devenit o figură populară, deși controversată, în lupta cu gripa, cam cum este astăzi Dr. Anthony Fauci. Lăsând la o parte asemănarea fizică izbitoare, cei doi au și alte lucruri în comun, observă forbes.com: ambii sunt absolvenți de facultăți de medicină din Ivy League, au cariere îndelungate în serviciul public de sănătate și experiență în lupta cu epidemiile.

În vârstă de 79 de ani, Dr. Anthony Fauci a ieșit în evidență ca lider al echipei de cercetători HIV/SIDA în timpul administrațiilor Reagan și George H.W. Bush. Conduce, din 1984, Institutul Național de Boli Infecțioase și Alergii și este unul dintre cei mai reputați experți în boli infecțioase din lume. Într-o carieră de peste 50 de ani, Dr. Fauci a primit numeroase onoruri și distincții, printre care Premiul Robert Koch pentru biomedicină, Medalia Prezidențială pentru Libertate și Medalia Națională pentru Științe. Din luna ianuarie 2020 a fost cooptat de administrația Trump în ceea ce se numește White House Coronavirus Task Force, echipa care conduce lupta cu pandemia în SUA.

Predecesorul său, dr. Tuttle, s-a născut în Fulton, Missouri și a obținut diploma de medic la Universitatea Columbia în 1889. S-a căsătorit în 1896, iar din 1893 a lucrat în serviciul public de sănătate din statul Montana, iar din 1915 – în Washington. În timpul epidemiei de gripă spaniolă din 1918-1919, a popularizat măsurile de protecție prin intermediul ziarelor: „Evitați aglomerațiile, nu strănutați și nu tușiți în palme; rămâneți la domiciliu dacă aveți simptompele bolii”, recomanda doctorul.

Ca și acum, în timpul pandemiei de Covid-19, unele orașe americane au luat măsuri de austeritate (Seattle, New York, St. Louis, Los Angeles), altele nu – printre acestea, San Francisco și Philadelphia, care s-au confruntat cu rată mare de infectare și numeroase decese. În 1918, restricțiile au fost primite cu nemulțumire de populație, în Seattle existând chiar proteste.

După ce și-a pierdut jobul în Washington, Dr. Tuttle a lucrat ca epidemiolog în cadrul serviciului de sănătate publică din Kansas și Chicago, apoi a revenit în Montana, unde a fondat un spital pentru veterani care funcționează și astăzi. La pensie, s-a retras împreună cu soția în San Diego, dedicându-și ultimii ani din viață pasiunii pentru plante. La recensământul din 1940 a trecut în dreptul ocupației „grădinar”, iar la venit „zero”. S-a stins în 1942.

La aproape 80 de ani de la moartea doctorului Tuttle, recomandările sale privind prevenirea răspândirii virusurilor continua să fie de actualitate, după cum o confirmă un studiu făcut în 2009. Lucrarea compară recomandările actuale de luptă împotriva pandemiilor, așa cum sunt ele elaborate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) cu măsurile luate în timpul gripei spaniole din 1918-1919 și constată că toate propunerile doctorului Tuttle sunt valabile și azi. Întâmplător sau nu, unul dintre autorii lucrării din 2009 este Dr. Anthony Fauci.