Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Energie |
|

Amenzi de 6,6 milioane de lei pentru 11 companii energetice care au manipulat piaţa

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a sancţionat cu amenzi totale de 6,6 milioane de lei un număr de 11 companii energetice, pentru manipularea pieţei şi crearea unor dezechilibre în sistemul energetic care ar fi putut duce la sistarea livrării de electricitate, informează Radio România Actualități.
shutterstock_centrala electrica

Dintre aceştia, şapte furnizori de energie au primit amenzi de 3 milioane de lei pentru manipularea pieţei, notează Radio România Actualități.

„O parte dintre respectivii participanţi la piaţa angro de energie electrică au fost implicaţi în tranzacţii de tip wash trade, respectiv în tranzacţii considerate ,,de spălare de tip A-B-A”, iar această formă de conduită în tranzacţionare, dovedită de ANRE cu înscrisuri, constituie ,,manipulare de piaţă. Aceste tranzacţii, ce constau în schimbarea poziţiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piaţă deoarece sunt de natură a oferi indicaţii false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul produsului tranzacţionat”, precizează ANRE.

Alţi patru operatori au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 3,6 milioane de lei.

“Aceştia nu şi-au respectat obligaţia de a publica în timp util informaţiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creând dezechilibru la nivelul funcţionării Sistemului Energetic Naţional, fiind afectate rezervele necesare funcţionării acestuia în condiţii de siguranţă, inducând riscul ca operatorul de transport şi sistem să nu poată asigura cantităţile de energie necesare furnizorilor de energie electrică pentru clienţii finali”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii