FacebookTwitterLinkedIn

Ce-și dorește copilul extravert

Copiii extravertiți sunt orientați spre lumea exterioară, o lume a oamenilor și a evenimentelor. De obicei, ei caută interacțiunea cu cei din jur și își alimentează energia din acest contact.

Sfatul designerului:

Compartimentarea spațiului: foarte clară pentru toate cele 3 zone (dormit, studiu și joacă).

Cromatica: verde pastel și gri deschis, cu un perete interactiv (fototapet magnetic sau o hartă a lumii).

Finisaje și materiale: dacă este posibil, încălzire sub pardoseală: copilul extravert petrece mult timp jucându-se pe jos. Dacă nu este posibil, un covor călduros va rezolva problema.

Mobilier: simplu, în culori deschise, în zona de odihnă și de studiu, iar în zona de joacă, jocuri de societate sau de gândire. Ideal este mobilierul multifuncțional, care să separe cele 3 zone ale camerei.

Lumina: ideală este o cameră luminoasă și însorită, cu orientare spre sud, sud-vest. Și calitatea luminii artificiale este importantă, mai ales seara.

Decor: cât mai interesant și mai colorat.

Cum amenajăm camera copilului introvert

Copiii introverți sunt orientați spre lumea lor interioară. Preferă solitudinea și nu simt nevoia interacțiunii permanente cu alte persoane. Au nevoie de timp pentru a-și recupera energia.

Sfatul designerului:

Compartimentarea spațiului: poate fi gândită ca un tot, cu o zonă de „retragere“ pentru activitățile preferate.

Cromatica: culori calde, vii, galben combinat cu verde sau roz cu verde. De evitat culorile închise sau cele reci.

finisaje și materiale: naturale, în culori deschise: lemn natur sau alb, tapet cu motive decorative sau cu personaje din povești.

Mobilierul: confortabil, în forme interesante (pat în formă de căsuță, mașină etc.).

Lumina: chiar dacă copilului îi place să stea în liniște și semiîntuneric, ziua lăsați lumina naturală să pătrundă cât mai mult. Seara, o veioză cu LED sau un lampadar decorativ va ilumina suficient spațiul.

Decor: cărți și un raft decorativ pe perete. În zona de „retragere“ puteți folosi 1-2 pufuri colorate.

Preferințele copilului imaginativ

Mai puțin interesat de ce se întâmplă în jurul lui, acest tip de copil preferă lectura, supereroii, ori lumea fantastică pe care o deschide orice activitate creativă.

Sfatul designerului:

Compartimentarea spațiului: este nevoie de o zonă de lucru și de creație izolată (de ex. paravan decorativ, raft-tip perete).

Cromatica: culori neutre: pereți colorați uni, în nuanțe deschise de verde. Evitați culorile agresive, puternice (mai ales dacă încăperea este mică.

Finisaje, materiale: acest tip de copil este destul de cuminte, nu strică lucrurile, dar are nevoie de schimbări ambientale. Deci, alegeți materiale mai ieftine și ușor de schimbat, ca să modificați ușor decorul. De ex. pereții se vor da cu o lavabilă uni (de preferat superlavabilă), dar folosiți și stickere sau postere, pe care să le înlocuiți des.

Camera copilului organizat

Indiferent de vârstă, copiii preocupați de latura practică și de științe fac o analiză critică și lucidă a informațiilor pe care le au la dispoziție. Prețuiesc coerența și consecvența.

Sfatul designerului:

Compartimentarea spațiului: creați un loc de joacă interactiv, pentru a-i activa starea de spirit.

Cromatica: culori calde cu accente îndrăznețe (galben, lila, galben, fucsia).

Finisaje și materiale: folosiți o lavabilă cu efect tablă de scris ca să creați un spațiu pentru desene, calcule și schițe.

Mobilierul: cu tematică sau multifuncțional. De ex. cu tematică LEGO sau temă marină. Elemente ale tematicii trebuie să se regăsească pe pereți și în restul camerei.

Lumina: naturală, completată cu lumina artificială, suficientă: o lampă, pe tematica din cameră, o veioză pentru citit, o lampă de birou.

Decor: cât mai divers și mai des schimbat.

De reținut că…

…temperamentul este o trăsătură înnăscută a personalității, care ne oferă informații privind cantitatea de energie de care dispune o persoană și modul în care ea se transpune în comportamente.