FacebookTwitterLinkedIn

Biroul este un loc în care îți petreci foarte multe ore în fiecare zi, prin urmare este nevoie să-l amenajezi astfel încât să corespundă nevoilor tale. Este un loc în care trebuie să te simți bine, să te poți concentra și să fii productiv. Îți spunem, în acest articol, cum poți amenaja un birou primitor, pentru tine și pentru cei care-i trec pragul. 

În cele mai multe cazuri, amenajarea birourilor se face în stil minimalist, indiferent de dimensiuni. Se preferă acest stil pentru că presupune linii și unghiuri drepte, suprafețe netede, mobilier multifuncțional, elemente decorative nu foarte multe. Pentru un birou este mai importantă funcționalitatea decât estetica. De asemenea, în amenajarea biroului sunt importante materialele naturale, dar acestea se pot afla în combinație cu materialele sintetice. Decizia îți aparține.

Idei esențiale pentru amenajarea biroului

Există câteva aspecte importante la care trebuie să fii atent atunci când amenajezi un birou, cum ar fi:

Ai nevoie de cât mai multă lumină naturală

Lumina naturală este foarte importantă și trebuie să fie folosită cât mai mult timp posibil. Pentru asta, este nevoie ca biroul să fie amplasat în apropierea ferestrelor. Cu cât ferestrele sunt mai mari, cu atât mai bine. Dacă biroul are vederea într-o zonă verde, te vei simți mult mai bine. În perioada sezonului cald, perdelele sau jaluzelele îți pot proteja spațiul de lucru de căldură și de lumina prea puternică. 

Ce corpuri de iluminat poți folosi

Iluminatul electric reprezintă un aspect foarte important când este vorba despre amenajarea unui birou. Poți opta, de exemplu, pentru lampă de birou, sau lustră. Dacă ești o fire mai conservatoare, sau dacă vrei să-ți impresionezi musafirii, poți merge pe ideea unui candelabru. Dacă un candelabru nu este genul tău, te poți orienta spre lampadare pe care le poziționezi în colțurile încăperii. Ca regulă generală, ai nevoie de surse de lumină care permit direcționarea fluxului luminos. Acest aspect va conta foarte mult, mai ales în perioada sezonului rece. 

Montează glafuri

Pentru amenajarea unui birou, o idee bună ar fi montarea glafurilor (se recomandă glafuri din granit alb). Este vorba despre partea orizontală a cadrului ferestrei. Glafurile sunt importante pentru că previn infiltrațiile (direcționează scurgerile de apă în exterior, previn infiltrațiile în interior), dar au și un rol estetic, pot susține elemente decorative de exemplu. De aceea este important din ce material sunt glafurile: lemn de esență tare, piatră.    

Importanța paletei cromatice

Regula de bază ar fi aceea să folosești la amenajarea biroului culori neutre. În realitatea însă, culorile sunt importante, pentru că împrospătează atmosfera, ajută mai mult la concentrare și ajută la productivitate. 

Alege mobilierul adecvat

Biroul este un spațiu de lucru. Se poate întâmpla însă ca în birou să organizezi întâlniri, sau chiar ședințe. Este posibil, așadar, să ai nevoie de o canapea sau fotolii. Sunt recomandate culorile deschise, pentru ca atmosfera să fie deschisă, primitoare. 

De asemenea, în funcție de poziția pe care o ocupi, este posibil să ai nevoie în birou de o bibliotecă, pentru lucrările de specialitate de care ai nevoie. Poate fi o bibliotecă în adevăratul sens al cuvântului, sau de etajere montate pe perete. Poți folosi aceste etajere și pentru elemente decorative care aduc un plus de frumusețe încăperii.

Ce elemente de decor folosești

Pentru o atmosferă primitoare și deschisă, pe pereții biroului ar trebui să fie poziționate tablouri (portrete, peisaje, lucrări moderne), sau fotografii înrămate. Aici nu există reguli, trebuie doar ca aceste lucrări să te reprezinte. Poți opta, de asemenea, pentru mici statuete pe care să le poziționezi pe birou, sau pe etajere. 

Folosește plante decorative

Plantele pot transforma încăperile sobre în spații prietenoase, de aceea sunt binevenite oricând. În plus, plantele decorative personalizează un spațiu profesional, purifică aerul, te ajută să te relaxezi. Nu ai nevoie de plante foarte  pretențioase, care să necesite îngrijire permanentă și udare zilnică. Poți alege orhideele de exemplu, sau chiar un ficus.

Amenajarea unui birou nu este neapărat o sarcină ușoară. Trebuie să știi foarte bine cum vrei să fie acel spațiu și cum îți poți pune amprenta personală asupra lui. Există nenumărate opțiuni de amenajare și decorare, alege întotdeauna variantele care se potrivesc cel mai mult personalității tale.