Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Macroeconomie |
|

AmCham România recomandă menţinerea cotei unice de impozitare

business-flier.jpg
România a avansat cu două poziţii în Raportul Global al Competitivității faţă de ediţia precedentă şi este încadrată în categoria economiilor bazate pe eficienţă, dar AmCham recomandă creşterea competitivității economiei naţionale. 

Forumul Economic Mondial a lansat de curând Raportul Global al Competitivității, ediția 2012-2013 în care România se află pe locul 78 din 144 de țări analizate, în funcţie de cei 12 determinanți ai competitivității. Astfel, România a avansat cu două poziţii faţă de ediţia precedentă şi este încadrată în categoria economiilor bazate pe eficienţă.

În acest context, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) subliniază importanța adoptării de politici publice și strategii orientate spre dezvoltare economică și creşterea competitivității economiei naţionale. Raportul GCI identifică o serie de factori problematici pentru derularea afacerilor în România: corupţia, nivelul taxelor, povara birocratică mare, accesul la finanțare, insuficienţa infrastructurii, inflația, instabilitatea politică, etica muncii precară, restricții legate de piaţa muncii, insuficienta capacitate de inovare.

Recomandările AmCham includ măsuri concrete, precum revizuirea şi modernizarea legislaţiei fiscale şi a sistemului fiscal şi menținerea cotei unice de impozitare, drept avantaj competitiv pentru România. Dincolo de reducerea birocrației şi transparenţa procesului decizional, AmCham mai recomandă politici de toleranță zero față de mită, transparență totală și responsabilizare în administrarea fondurilor publice. Asociaţia propune realizarea de rapoarte de audit extern profesionist a bugetelor și cheltuielilor publice, dezvoltarea și implementarea unui plan comprehensiv şi corelat pentru recuperarea decalajelor față de standardele Europene de calitate și acoperire în domeniul infrastructurii şi creşterea calității și responsabilizării serviciilor publice și întărirea capacității administrative la nivel central şi local.

Mai mult, crearea de stimulente pentru retenția personalului înalt calificat tehnic și stoparea migrării forței de muncă sunt esenţiale din perspectiva AmCham, ca şi încurajarea investițiilor în industrii cheie pentru export şi crearea de stimulente pentru investitori locali şi străini.

AmCham România este o importantă asociaţie profesională de afaceri care reprezintă peste 350 de membri – companii americane, internaţionale şi locale, cu  investiţii totale de peste 10 miliarde USD şi mai mult de 200.000 de locuri de muncă. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii