FacebookTwitterLinkedIn

Odată cu el a fost ucis șoferul și un ofițer de poliție italian, Vittorio Iacovacci, relatează Euronews. Aceștia erau în localitatea Goma când convoiul ONU în care se aflau a fost atacat. Zona, cunoscută sub numele de „cele trei antene”, este aceeași în care doi britanici au fost răpiți de bărbați înarmați neidentificați în 2018, a declarat Mambo Kaway, președintele unui grup local al societății civile pe teritoriul Nyrangongo.

“La bordul vehiculului erau cinci persoane, inclusiv ambasadorul Italiei”, a spus Kaway. “Șoferul a murit după ce a fost împușcat cu mai multe gloanțe, iar alții au fost răniți”, a spus el.

Răniții au fost duși la un spital ONU din apropiere. 

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a declarat într-un comunicat: „Am primit cu consternare vestea atacului care a lovit un convoi internațional în apropierea orașului Goma în urmă cu câteva ore, ucigându-l pe ambasadorul Luca Attanasio, pe carabinierul Vittorio Iacovacci și șoferul lor.“

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, i-a informat pe miniștrii de externe ai blocului despre incident în cadrul unei întâlniri pe care o prezidează la Bruxelles și și-a prezentat condoleanțele Italiei și Națiunilor Unite.

“Știrea (este) extrem de îngrijorătoare și urmărim situația îndeaproape cu delegația UE”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Nabila Massrali.

În estul țării Congo se află mai multe grupări rebele care se luptă pentru controlul terenurilor bogate în minerale.

Peste 2.000 de civili au fost uciși anul trecut aici, în mod violent, de grupuri armate.