FacebookTwitterLinkedIn

Miniștrii de finanțe din statele G7 (Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia, Canada și SUA) s-au întâlnit săptămâna trecută la Londra pentru a discuta un nou sistem fiscal global care să asigure că cele mai mari corporații din lume nu se mai pot folosi de micile lacune pentru eludarea impozitelor.

Astfel, s-a ajuns la un acord inovator prin care țările participante au decis o cotă minimă de impozitare globală de 15%. Mai mult decât atât, statele europene ar putea avea mai multe oportunități de a impozita companiile multinaționale în țara în care se generează cifra de afaceri – nu doar în țara în care se află sediul central al acestora.

În prezent,  există o mulțime de companii care își au sediul social în țări care au cote de impozitare mai mici. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), măsurile propuse ar putea genera până la 80 de miliarde de dolari (aproape 66 de miliarde de euro) în venituri fiscale suplimentare anual. Acest lucru presupune că giganții precum Microsoft, Apple, Google și Facebook vor plăti mai mult.

Cu toate acestea, Amazon, unul dintre motivele implementării noii legislații, ar putea evita această situație, scrie The Guardian. Noile măsuri s-ar aplica multinaționalelor care înregistrează o marjă de profit de cel puțin 10%.

Anul trecut, marja de profit a companiei Amazon a fost de 6,3%. Gigantul american a înregistrat vânzări record, dar compania își reinvestește majoritatea profiturilor sale – ceea ce înseamnă că trebuie să plătească impozite corporative mai mici.