FacebookTwitterLinkedIn

Din păcate prezentarea statică a interiorului noului Clasa S nu ne-a permis să vedem și mașina în forma sa finală. Într-o încăpere întunecată, trei Clasa S 2013 camuflate la nivelul blocurilor optice au fost folosite pentru a ne fi dezvăluit noul interior și caracteristicile sale. Chiar și așa însă am văzut versiunea finală a mașinii în randările digitale ce vor apărea în meniurile noului tablou de bord. În plus, chiar și întuneric și camuflate, cele trei mașini ne-au permis să de deslușim formele. Accesul la eveniment cu orice fel de device capabil să fotografieze a fost interzis semn că Mercedes-Benz mai întârzie prezentarea fotografiilor oficiale cu toată mașina.

Toate cele trei exemplare erau versiuni Lungi deoarece la lansarea din luna mai de la Hamburg vor fi lansate întâi versiunile lungi. Din septembrie ele vor fi disponibile la vânzare în România iar din noiembrie vor fi disponibile versiunile lor 4MATIC. De la începutul anului viitor vor fi disponibile și versiunile cu ampatament scurt și tot începând cu 2014 vor fi lansate un coupe, un cabriolet, limuzina Pulman (înlocuitorul neoficial al lui Maybach) și o versiune Laundalet – cabriolet cu patru uși. Un total de șase versiuni de caroserie va avea noul Clasa S.

Pot confirma că mașina finală este cea din fotografiile spion apărute pe tot internetul zilele trecute. Caroseria este extrem de fluid desenată, grila motorului are dimensiuni uriașe și masivitatea caroseriilor lungi are totuși un dinamism rar întâlnit. Dar caroseria nu este cel mai important lucru al noului Clasa S. Revoluționară de la o generație la alta, aceasta a avut totuși un numitor comun pentru toate versiunile: confortul și luxul au fost redefinite în segment la fiecare lansare a unei noi generații de S,

Este greu să accepți ideea că în 2013, în clasa unui Audi A8 cu interior perfect, a unui Bentley Flying Spur ultra-luxos, a unui Porsche Panamera desenat incredibil de futurist poate să mai vină cineva care să schimbe complet regulile. Din fericire pentru noi și pentru lumea auto, Mercedes-Benz a reușit asta cu noul Clasa S. Noul interior al vârfului de gamă Mercedes-Benz ce acum trebuie să umple și golul rămas șn urma dispariției Maybach este absolut fabulos din toate punctele de vedere. Designul este remarcabil, extrem de original, curajos, modern și totuși cu multe aspecte clasice. 

Vedeți aici galeria foto cu primele imagini ale interiorului lui Mercedes-Benz Clasa S 2013.

Practic, Mercedes-Benz nu mai vede interiorul mașinii precum un habitaclu auto. Este un habitat, al treilea cel mai important loc în care îți petreci timpul, susțin specialiștii în design interior Mercedes-Benz. În primul rând ai casa pe care ți-ai personalizat-o cum ai vrut, biroul și apoi mașina. De aceea, noul Clasa S este construit pentru a oferi un nivel de confort maxim la nivel de sunet, vibrații, iluminare și miros. Ușurința în utilizare a comenzilor, ergonomia și felul în care simți materialele și comutatoarele sunt și ele extrem de importante și sunt studiate cu o foarte mare atenție. Nu în ultimul rând, ambianța este una de lux deplin, frumusețea, relaxarea și bunăstarea pasagerilor sunt principalele considerente după care a fost creat acest interior.

Mercedes-Benz recunoaște că valoare principală a brandului este confortul. Toate elementele din interiorul noii Clase S sunt complet noi și nu mai sunt împărțite cu alte modele. Instrumentarul de bord a dispărut complet, în locul său au apărut două display-uri uriașe cu o grafică impresionantă. Informațiile de pe display-ul din stânga sunt cele clasice, ceasurile de bord, computer de bord, etc. Interesant, nu va mai exista indicator convențional al nivelului de combustibil din interior, acesta va fi afișat sub formă de procentaj: mai ai 90% din combustibil, de exemplu. Display-ul din dreapta este folosit pentru setările COMAND, pentru navigație sau sistemul audio.

Acest instrumentar de bord digital este cel mai avansat grafic și tehnic din lumea auto, susține Mercedes-Benz care subliniază că momentan nu se poate face mai mult pe parte digitală în ceea ce privește instrumentarul de bord. Stilistic, cele două display-uri sunt unite la mijloc dar “plutesc” în lăcașul din bord, nu sunt prinse decât central, în spate, ascuns privirii. Senzația de plutire este accentuată de sistemul de iluminare interioară, realizat absolut genial și cu un nivel de spectaculozitate nemaiîntâlnit în industrie. Șapte nuanțe pot fi selectate pentru iluminarea interiorului. 

Nu mai există plastic în interiorul Clasei S, decât în extem de puține locuri. Pielea, lemnul și aluminiu acoperă tot chiar și în standard. Butoanele de control al gurilor de ventilație acum rotunde sunt din aluminiu și produc un sunet mecanic unic la operare. Apropo de sunete, noul model este mult mai silențios decât fosta generație iar inginerii susțin că puteau să te rupă complet în interior de sunetul la rulare și al motorului. Însă, susțin ei, S-ul trebuie să aibă totuși un sunet al său, specific. La interior această idee este susținută de felul în care sună orice buton pe care îl activezi.

Volanul este o operă de artă și Mercedes-Benz spune că forma sa este inspirată din trecutul lui S dar a fost studiată pentru a fi cât mai confortabilă pentru șofer. Volanul este încălzit în toate segmentele dar asta nu este nimic. Cotierele pot fi toate încălzite iar scaunele cu masaj oferă acum “masaje cu pietre fierbinți”. În momentul în care spatele îți este masat, în locul în care este aplicată presiunea este încălzit puternic, aproape fierbinte, scaunul. Rezultă senzații identice cu cele trăite în timpul unui masaj cu pietre fierbinți autentic.

Trei sisteme audio vor fi oferite. Cel standard are 10 difuzoare iar ca vârf de gamă vor fi oferite două opțiuni de la Burmester. Mercedes-Benz renunță la colaborarea cu Bang&Olufsen pentru Clasa S. Burmester este un producător german mic de produse audio high-end care momentan mai livrează sisteme pentru Porsche. Opțiunea doi de audio are 13 difuzoare și putere maximă de aproximativ 600 wați și este semnată de Burmester. Versiunea de top însă are 24 de difuzoare și vine cu funcții revoluționare și un sound ireal 3D. Nu am ascultat niciodată muzică într-o mașină așa cum am făcut-o în noul S echipat cu acest sistem. Amintesc doar una din opțiunile spectaculoase ale acestui sistem – îți permite să reglezi individual sunetul pentru fiecare din cele patru locuri ale mașinii. Este o opțiune “egoistă” deoarece doar ocupantul selctat se va bucura de un sunet perfect dar este incredibil cum reușește sistemul să facă acest lucru. Opțiunea 3D-Sound te transportă practic în mijlocul melodiei într-un mod aproape imposibil de explicat.

Mercedes-Benz consideră că mirosul este elementar pentru bunăstare și nu doar pe piele sau în casă. Noul Clasa S va fi echipat standard cu un odorizant ascuns în torpedou. Patru arome sunt momentan disponibile. Una dintre ele este oferită standard pentru toate piețele iar când cumperi mașina primești testere pentru celelalte arome. Pentru a ști ce comanzi în continuare. Mercedes promite că în curând gama de parfumuri va crește considerabil. Ele vor putea fi comandate prin intermediul diviziei de accesorii originale Mercedes-Benz.

La fel, Daimler spune că lucrează la un singur amănunt ce îi lipsește navei amiral pentru a fi un interior absolut complet – un head-up display. Acesta va fi lansat “cât de curând” la o îmbunătățire anuală a modelului. Mai mult ca sigur că se lucrează la ceva care să fie extrem de special și spectaculos față de ce există acum pe piață.

Practic, noul Clasa S rescrie legile de lux și atenție acordate pasagerilor săi. Designul este fantastic, pielea fină ce acoperă tot, aluminiul, lemnul, toate aceste elemente sunt combinate și îmbinate perfect. La încă actualul model mai vezi porțiuni nefinisate corespunzător unei limuzine de super-lux sau îmbinări diferite în zone diferite ale bordului. Acum nu mai este cazul, noul S este mai bun decât răposatul Maybach la interior. Când Aston Martin s-a oferit să ajute la interioarele Mercedes-Benz atunci când se vorbea de preluarea englezilor de către Daimler, ne gândeam că acesta va fi un lucru bun. Acum însă îmi dau seama că dacă afacerea ar fi ieșit, Aston Martin nu ar fi avut cum să ajute, poate doar să încurce pentru că nicio mașină din istoria lor nu arată la interior precum S-ul.

Practic, pentru că noul S va costa aproape la fel cât actualul model și pentru că este la fel de luxos precum un Phantom sau un Mulsanne sau un Flying Spur, să spunem, dar este stilizat mult mai spectaculos și tehnic vorbind oferă tehnică de generație foarte nouă putem spune că trece departe de concurență într-un segment complet nou de limuzină. Îmi este ușor să o botez “ultra-lux” dar cred că este chiar mai mult chiar și decât “ultra”…