Cautare
, Redactor Forbes România

Industrie |
|

ALUM folosește șlamul roșu pentru a transforma solurile acide în soluri fertile, adecvate pentru agricultură

ALUM, singurul producător de alumină calcinată din România continuă programul de transformare a șlamului roșu într-un produs utilizabil comercial, reușind să neutralizeze solurile acide și să mărească productivitatea culturilor agricole.
090 dosar Alum Tulcea 3

Programul face parte din strategia Companiei de a identifica soluții pentru transformarea șlamului roșu (un amestec de apă cu particule fine de substanțe minerale în suspensie, care provine din instalațiile de preparare mecanică pe cale umedă a minereurilor sau a cărbunilor- n.red.) într-un produs cu uz comercial.

„De când am început procesul de modernizare în Alum, am căutat soluții optime nu numai pentru creșterea productivității, ci și pentru reducerea amprentei ecologice a rafinăriei de alumină. Pe lângă investițiile semnificative realizate pentru modernizarea depozitării șlamului, am căutat soluții privind utilizarea acestui produs secundar în alte industrii, cum ar fi metalurgia, construcțiile sau agricultura. Suntem încântați să vă împărtășim ultimele rezultate obținute prin utilizarea șlamului în agricultură: atât producția, cât și calitatea culturilor au înregistrat rezultate îmbunătățite în cazul utilizării șlamului roșu, iar calitatea solului s-a îmbunătățit semnificativ”, a declarat Gheorghe Dobra, CEO ALUM.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (ICPA București) efectuează studii pe teren pentru a determina impactul utilizării șlamului roșu asupra solurilor acide deteriorate, de aceea experimentele au fost efectuate la Stațiunea de Cercetare Agricolă Albota-Pitești, Județul Argeș pe un luvisol albic, adică pe un sol acid tipic cu pH acid moderat și cu proprietăți agrochimice necorespunzătoare din perspectiva agriculturii intensive.

Acest program de cercetare care se desfășoară în acest an în mai multe etape a constat într-un experiment în care s-au folosit cantități diferite de șlam roșu combinat cu îngrășăminte organice și chimice în diferite variante experimentale privind cantitățile utilizate, iar rezultatele obținute la cultivarea porumbului au fost comparate din punct de vedere al procesului de producție și al creșterii plantelor. Cercetătorii au analizat doi indicatori principali: alcalinitatea solului și răspunsul plantelor la tratamentele aplicate. Folosirea șlamului roșu pe solurile moderat acide mărește alcalinitatea solului, făcându-l adecvat pentru creșterea plantelor. Produsul secundar rezultat la Alum s-a dovedit a fi eficient și în ceea ce privește producția de porumb. Astfel, folosirea șlamului contribuie la creșterea taliei plantelor, a masei verzi și a masei uscate, precum și la creșterea semnificativă a masei vegetale totale și a producției de știuleți și boabe. Mai mult, aplicarea șlamului roșu pe astfel de soluri acide este foarte eficientă pentru prevenirea levigării fosforului, pentru ameliorarea acidității solului și, mai ales, pentru reducerea prezenței metalelor grele în sol prin adsorbția ionică a acestora pe suprafața particulelor de șlam roșu.

Investigațiile și lucrările de cercetare privind compoziția variabilă a șlamului au fost inițiate de Alum în 2011 și, în ultimii ani, a fost acumulată o bună experiență în acest domeniu. Încă de la început, scopul Companiei a fost de a găsi noi tehnologii pentru a transforma șlamul roșu obținut din procesul de procesare a bauxitei într-un produs viabil comercial (cum ar fi adjuvant pentru solurile acide sau ca o componentă majoră în solurile artificiale utilizate pentru reabilitarea terenurilor necultivate și pentru arhitectura peisagistică). Mai mult, în ultimii ani au fost efectuate mai multe monitorizări, lucrări de cercetare și teste de laborator în ceea ce privește stocarea și utilizarea șlamului roșu de către institute de cercetare de prestigiu din România, precum ICIM București (Institutul de Cercetări al Ministerului Mediului), ECOIND București, IMNR București, IPROCHIM SA București etc.

Alum implementează diverse proiecte legate de protecția mediului, inclusiv modernizarea depozitării de șlam roșu, începută în 2009. La acea dată, halda de șlam a trecut printr-un program de modernizare tehnologică. Ulterior, Alum a alocat 500.000 USD anual pentru întreținerea sa, în conformitate cu reglementările de mediu. Alum a consolidat digurile și a realizat închiderea ecologică parțială în zona principală a barajului. De asemenea, s-au plantat copaci, s-a realizat un sistem de colectare a apei pluviale și s-a deviat canalul de prevenire a inundațiilor. În plus, a fost implementat un sistem de pulverizare cu apă pentru umectarea suprafeței șlamului roșu și prevenirea prăfuirii suprafeței acestuia și, totodată, a fost introdus un sistem de monitorizare a calității apelor subterane.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii