
FJSC e una din puținele facultăți din București care nu a renunţat la organizarea unui examen de admitere. Astfel, din toate părțile se aud diverse întrebări: ,,oare examenul va fi dificil?”, ,,unde se pot face înscrierile?”, ”ai făcut meditații?”. În primele patru zile, s-au înscris 905 candidați pentru susținerea examenelor de admitere ce se vor desfășura în perioada 21-23 iulie. Motivele pentru care FJSC se numără printre opțiunile viitorilor studenți sunt variate: fie au absolvit un liceu cu profil uman și li se pare firesc să urmeze această facultate, fie, pur și simplu, sunt pasionați de scris.
Madălina Tulearcă, o candidată din Galați, intenționează să urmeze o carieră în domeniul comunicării, după terminarea facultății. A decis ca pe viitor să lucreze într-o agenție de publicitate sau să fie jurnalist sportiv la un post de radio, chiar dacă, în viziunea ei, mass-media din România nu este într-o situație bună. Se informează citind presa online și speră că va veni o zi în care starea presei se va îmbunătăți.
Pentru fiecare dintre cele trei specializări de la FJSC – Jurnalism, Comunicare și Relații Publice și Publicitate – examenele vor susține, începând de anul acesta, separat. Astfel, pentru ca șansele de a deveni student al acestei facultăți să crească, Mădălina va susține trei examene, pentru fiecare specializare. Din punctul de vedere al așteptărilor financiare, viitoarea studentă știe că trebuie să depună mult efort pentru a câștiga mari sume de bani, așa cum își dorește. Îi este teamă de examenul de admitere, așa că s-a mai înscris și la Facultatea de Litere, la specializarea Asistență managerială și secretariat.
Pe măsură ce timpul trece, tot mai mulți tineri părăsesc veseli sălile în care se fac înscrieri. Nu se mai aud voci stridente pe hol, doar câţiva pași. Relaxată, Corina Cristian așteaptă să i se dea permisiunea de a intra în sala 615, unde urmează să se înscrie pentru susținerea examenului de admitere. Îi place să comunice cu oamenii, fapt ce a determinat-o să-și dorească să urmeze specializarea Comunicare și Relații Publice și vrea să devină, mai târziu, ,,cel mai râvnit PR din România”. La fel ca Mădălina, şi Corina citește presa online: ,,Fiecare revistă are un site, dau click și gata, de-acasă! Mai cumpărăm ziare?! Cine mai cumpără?”. Intenționează să aducă o schimbare în România, deoarece vrea ca în mass-media autohtonă să se pună accent pe cultură, pe olimpici. Cât despre admitere, consideră că procedurile de înscriere se desfășoară lent și dificil. S-a înscris la un singur examen, la cel de Comunicare și Relații Publice și este optimistă în ceea ce privește rezultatul pe care-l va obține.
Înscrierile pentru examenul la admitere s-au încheiat în jurul orei 14. Tensionați, temători și totuși optimiști – așa pot fi descriși viitorii studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Pentru ei, mass-media din România nu e perfectă, însă vor să studieze acest domeniu și, eventual, să aducă schimbări pozitive.