FacebookTwitterLinkedIn

Obligațiunile emise pe o perioada de 5 ani, cu dobândă variabilă sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate și au ratingul Baa2 din partea Moody’s. Investitori instituționali locali, cât și internaționali (inclusiv IFC si BERD) au participat la această primă emisiune.

“Astăzi deschidem un nou capitol în istoria sistemului financiar-bancar local, aducând la Bursa de Valori din București prima emisiune de obligațiuni ipotecare. Este un moment important, România intrând astfel pe harta țărilor care au o piață activă a obligațiunilor ipotecare, instrumente moderne de finanțare care vor contribui la dezvoltarea instituțiilor financiare și a pieței de capital”, a declarat Sergiu Oprescu, Presedintele Executiv Alpha Bank Romania.

“Segmentul obligațiunilor intră într-o etapă de diversificare fără precedent pentru piața locală de capital. Investitorii care aveau acces până acum la obligațiuni corporative, municipale și guvernamentale, pot tranzacționa de astăzi primele obligatiuni ipotecare de la BVB. Obligațiunile ipotecare reprezintă o soluție de finanțare des întalnită pe piețele financiare internaționale, iar acum acestea sunt disponibile, odată cu emisiunea lansată de Alpha Bank, și în Romania”, precizează Adrian Tănase, CEO BVB.

Emisiunea de obligațiuni mai este listată la Bursa de Valori din Luxemburg și începand de astazi la Bursa de Valori din Bucuresti.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, precum şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale. Potrivit Legii nr. 304/2015, aceste obligaţiuni sunt garantate cu un portofoliu de creanțe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligațiuni ipotecare să atragă modificări în privința termenilor contractuali agreați anterior cu clienții băncii sau a garanțiilor aferente contractelor de credit. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Alpha Bank Romania anunță realizarea cu succes a primei emisiuni de obligațiuni ipotecare din România