FacebookTwitterLinkedIn

Alina Stepan, Country Manager Ipsos România, este de părere că ultimele luni au fost un moment de resetare de comportamente, de regândire a ceea ce a fost și este cu adevărat important și, până la urmă, un moment de conștientizare.

“Cred că totul se întâmplă acum pe termen destul de scurt sau cel mult mediu, inclusiv strategii de marketing, inclusiv strategiile oamenilor pentru adaptare la situația actuală, inclusiv comportamente de cumpărare și atitudini față de mărci”, spune ea.

Totodată, Alina Stepan  punctează faptul că există aceleași nevoi ca și înainte de declanșarea carantinei și în perioada asta nu au fost puse în “cui”, ci mai degrabă s-a încercat găsirea unor modalități alternative de a le rezolva.

“Mi-e greu să cred că, în clipa în care situația se va încheia cu totul și virusul va fi înfrânt sau vom ajunge să învățăm să trăim cu el, vom reveni la ceea ce făceam sau la ceea ce eram înainte”, continuă Alina Stepan. În opinia ei, cel mai probabil va exista un nucleu de comportamente și de lucruri familiare și în jurul lui comportamente și atitudini nou dobândite. “Va fi un mix între ce făceam înainte, ce eram înainte și ce suntem acum”.

Compania Ipsos a făcut o serie de studii în România, care au arătat că cetățenii acestei țări se împart în trei mari categorii: alarmații și îngrijorații (40-45%), pragmaticii (circa 35%) și o grupă mai mică, de 20%, formată din sceptici plus cei care mergeau pe principiul “ce-o fi, o fi”.

“Două luni mai târziu, repetarea studiului ne-a arătat că cei care erau în expectativă au scăzut la 6%. Îngrijorații, care erau cei mai mulți, se adaptau la noua realitate, iar pragmaticii, într-o proporție destul de mare, de 55%, deja își făceau planuri de viitor”, punctează aceasta.

Un alt comportament accentuat de pandemie este și agresivitatea verbală față de cei care gândesc sau văd lucrurile într-un mod diferit. “Suntem destul de traumatizați și destul de segregați în grupuri în funcție de ce credem sau ce nu credem”, atrage atenția Alina Stepan.

De asemenea, studiile pe care Ipsos le-a realizat în România au arătat că oamenii trăiesc un mix de emoții. Aproape 50% dintre oameni au manifestat un mix de emoții pozitive și negative. Totodată există și o diferență foarte mare între femei și bărbați.

“Bărbații erau mult mai rezistenți în fața fluxului emoțional pe care îl simțim și care ni se transmite despre ceilalți, mai optimiști și mai informați, în timp ce femeile erau mai îngrijorate și mai reținute în ceea ce privește construirea unui plan de adaptare”, afirmă aceasta.

Pe de altă parte, Alina Stepan susține că încrederea în forța politică începe să se clatine pentru că este foarte contestată, fie din exterior, fie a reușit să facă în anumite momente niște gafe care au dus la subminarea încrederii publice în ea.

În ceea ce privește obiceiurile de consum, Ipsos a împărțit populația României în trei mari grupuri de oameni: gulerele albe, care au văzut părțile bune în pandemie și au manifestat niște obiceiuri de consum destul de diferite față de perioada anterioară, gulerele albastre, care au fost și sunt mult mai îngrijorați cu privire la situația actuală și mediul rural, care a fost mult mai puțin afectat.

Mai mult decât atât, în ultimele circa șase luni oamenii au fost mai atenți la promoțiile existente pe piață pentru că mulți dintre ei au o nesiguranță în ceea ce privește veniturile lor. De asemenea, a existat și o redirecționare a consumului, fie către canalele online, fie către magazinele de proximitate, poate chiar în defavoarea magazinelor de format mare, precum hypermarketurile.

“Exigența privind calitatea rezultatelor nu s-a schimbat și ajungem la ecuația timp-bani-calitate și la conștientizarea de către noi toți că poți avea două din trei simultan, dar niciodată pe toate trei în același timp”, a conchis Alina Stepan.