Aveți 3 copii și asta vă ocupă mult timp, sunt convinsă ! Există vreo „rețetă“ pentru a găsi echilibrul între carieră și familie?
„Rețeta“ e disciplină, deschidere și foarte mult dialog și comunicare cu copiii. Lucrul acesta se cultivă prin încredere reciprocă, prin muncă și atenție, din partea tuturor.
Ce înseamnă pentru voi, ca familie, timp de calitate petrecut cu copiii?
Călătorim mult cu copiii, mergem la ski împreună și când suntem acasă facem totul împreună. Așa am făcut încă de la început, i-am luat pe copii peste tot cu noi, i-am implicat în toate activitățile: casnice sau de business.
Aveți niște priorități în ceea ce-i privește pe cei mici?
Spre exemplu, mai întâi de toate, educația (valorile pe care le transmiteți), apoi grija față de sănătate… Întotdeauna am avut foarte multă grijă cu alimentația copiilor. Și când am fondat Artesana i-am avut pe cei mici în minte și ne-am crescut copiii cu iaurturile și brânzeturile noastre. Pe doi dintre ei însă, pentru că – și aici subliniez mereu ironia sorții – băiatul nostru, Darius, este alergic la proteina laptelui de vacă. Dar poate consuma doar lactate de capră. Strâns legată de alimentație este și activitatea fizică. Și pe aceeași linie este educația. Mereu spun că cea mai bună investiție pe care o pot face părinții pentru copii lor este în educația și sănătatea lor.
Sunteți exemplu de perseverență și succes. Cu ce fel de principii și valori vă doriți să crească cei mici?
Cum ne trăim viața și cum relaționăm cu ceilalți, așa am ales să facem și business: onest, deschis cu ambiția și încăpățânarea de a face lucrurile fără niciun compromis. Copiii simt și cunosc tot, chiar dacă nu lasă întotdeauna de înțeles. Iată de ce e important să practici ceea ce predici, să-ți pui familia pe primul loc și să răspunzi nevoilor lor. Îmi doresc să fie ei, în primul rând, oamenii cu care ar dori să se întâlnească. Cinstea, corectitudinea, empatia și curajul sunt valorile cu care ne dorim sa crească cei mici.
Ce lecții învățați zi de zi de la copiii voștri și de la generația de copii din care fac parte, de altfel, o generație care ne uimește și, totodată, ne testează limitele!
Cred cu tărie că, la generațiile care vin, s-au făcut schimbări fiziologice la nivelul creierului. Fără nicio dovadă științifică, doar din trăirile de mamă și părinte, îi văd cât de repede se conectează și răspund în noua eră digitală. Dacă pentru un adult, senzațiile și informațiile cu care vin în contact îl epuizează prin supraîncărcarea senzorială, copiii parcă s-au adaptat mai bine în a cerne și discerne ceea ce intră în contact cu ei. Am învățat, cu ajutorul lor, să îmbrățișăm viața modernă și instrumentele care ne ajută să fim mai conectați unii cu ceilalți. În același timp, am reînvățat să apreciem simplitatea și să trăim clipa. Nu în ultimul rând, alergia lui Darius, faptul că incidența acestor afecțiuni este în continuă creștere la nivel global, ne-a făcut mult mai atenți și responsabili cu privire la întregul proces tehnologic din fabrica Artesana. Darius poate consuma acum lactate de capră, însă acestea nu trebuie niciodată să intre în contact cu lactatele din lapte de vacă. Normele și procedurile pe care le-am impus în fabrică ne asigură că acest lucru nu se întâmplă și îi putem da cu încredere iaurt, brânză sau lapte de capră. Si totodată, îi putem hrăni în siguranță și pe micii noștri clienți cu alergii.
Spuneați într-un interviu că Artesana este ca al patrulea copil al familiei Donici. Ce relație este între copii și business? Sunt și ei implicați în proiectele voastre? Au responsabilități?
Inevitabil sunt implicați în proiectul Artesana. Ne calibrăm cele mai înalte standarde la nevoile și cerințele lor. Nu am putea să punem la raft produse pe care nu le-am putea oferi copiilor noștri. Fiecare copil a marcat o perioadă în Artesana: cu Bianca am pus prima cărămidă, cu Darius (10 ani) am consolidat și cu Evelin (4 ani) am început să ne gândim la dezvoltare/să construim o fabrică nouă. Pentru că discutăm deschis și ne consultăm în familie cu privire la deciziile importante, relațiile cu furnizorii și angajații, cred că simt că fac parte din acest proiect viu și dinamic, în plină expansiune.
Cât de mult credeți în puterea exemplului? Spun cei mici că-și doresc să devină antreprenori avându-vă exemplu în casă? Îi încurajați în această direcție? Sau sunt încurajați să-și descopere talentele și să-și urmeze visele? Și cum faceți asta?
Eu cred foarte mult în puterea exemplului (prin puterea exemplului am construit tot). Chiar dacă ne-ar plăcea să continue ceea ce am început, să facă business-ul și mai mare, să dezvolte noi strategii, sunt liberi să aleagă și să urmeze orice vis. Noi le vom oferi întotdeauna deschidere și sfaturi din experiența noastră. Avem speranța că ceea ce împărtășim cu ei – poate chiar dificultățile și deciziile care s-au dovedit greșite și care pot cântări mult – sunt o experiență valoroasă pentru construirea caracterului și viitorului lor. Comunicarea e cheia unei bune înțelegeri în familie, dar și în business. Nu de puține ori însă e mai bine să fim noi cei care ascultă de sfatul lor, pentru că, așa cum înțeleg ei lucrurile, perspectiva poate fi extrem de valoroasă. Bianca este o artistă, a urmat cursuri de actorie și film, iar Darius joacă fotbal. Evelin credem că ar fi potrivită, e și mare fan lactate.
3 reguli/sfaturi/principii importante când vine vorba despre parenting și relația cu copiii…
În primul rând, să nu-ți fie frică să faci pasul spre a fi părinte. Chiar dacă e o „meserie” grea, împlinirile și bucuriile vieții de părinte fac ca absolut toate eforturile să merite. Cum spuneam, investiți încredere în copiii voștri și în modul în care văd ei lumea. Înțelegerea lor asupra fenomenelor complexe s-ar putea să vă șocheze, dar este un adevăr dat. Nu în ultimul rând, comunicați cu copiii și ascultați-i, bucurați-vă împreună de orice mic succes și faceți întotdeauna efortul de a le explica de ce unele lucruri nu sunt așa cum le văd ei. Va veni vremea când vor înțelege de ce ați făcut anumite alegeri, vă vor încuraja și vă vor fi alături.