FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul a hotărât, la începutul săptămânii trecute, stabilirea plafonului de garanții ce pot fi emise în 2014 pentru programul „Prima Casă” la 1,2 miliarde de euro. Am stat de vorbă cu Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama, despre efectul programului asupra pieței rezidențiale.

Află câți bani au rămas din plafonul alocat programului ”Prima Casă” în 2013

Forbes.ro: Cât de mult contează programul ”Prima Casă” pentru strategia dvs. de business?

Programul „Prima Casă” are, fără îndoială, o influență puternică pe piața rezidențială, iar momentul lansării lui a culminat cu o dezmorțire a procesului de tranzacționare, clienții având la dispoziție o nouă metodă de finanțare extrem de avantajoasă.

Și pentru Adama, programul „Prima Casă” are un anumit aport, existând un segment de cumpărători care achiziționează un apartament într-unul din proiectele noastre prin acest program. Totuși, nu putem spune că segmentul este unul decisiv.

Este important ca un astfel de program să existe pentru că este o formă de susținere a pieței rezidențiale, dar, în cazul nostru, în 2013 cel puțin, a existat o pondere crescută de clienţi care au achiziţionat apartamente în baza economiilor din ultimii ani la care au mai adăugat, în unele cazuri, un împrumut de la bancă, conștienți de faptul că această perioadă este una propice pentru încheierea unei astfel de tranzacții.

Buyukhanli, Opus Land Development: ”Prima Casă, o soluție atractivă de finanțare”

Forbes.ro: Care sunt principalele avantaje ale programului pentru sectorul real estate/construcții? Există și dezavantaje?

Principalul avantaj a fost și este creșterea numărului de tranzacții, clienții având la dispoziție un instrument financiar competitiv. În plus, pentru clienții care nu dețin un avans mai mare de 5% din valoarea apartamentului, Prima Casă este singura variantă prin intermediul căreia să își poată achiziționa o locuință.

În acest context însă, experiența ne-a demonstrat că programul are și punctele lui slabe. Odată cu lansarea lui, s-a produs o creștere artificială a prețurilor până la plafonul maxim de creditare Prima Casă pe segmentul apartamentelor vechi. În plus, din cauza faptului că nu a mai fost lansată o variantă a programului dedicată exclusiv construcțiilor noi, există clienți care se orientează spre piața imobiliară veche astfel că ajung să achiziționeze un produs imobiliar second-hand pentru care plătesc rate 30 de ani de aici înainte în condițiile în care oricum stocul de apartamente vechi este deja existent în piață de 30 de ani.

Laszlo Csiki, născut în România, este noul CEO al Adama

Forbes.ro: Vi se pare suficient plafonul de 1,2 miliarde de lei, stabilit de Guvern pentru 2014?

Analizând numărul de credite accesate prin Prima Casă doar în ultimele 5 luni, de când a intrat în vigoare varianta exclusiv în RON, există posibilitatea epuizării plafonului de 1,2 miliarde RON înainte de finalul anului 2014, în condițiile în care numai de la finalul lunii august până la jumătatea lui decembrie 2013 au fost acordate credite în valoare de 940 milioane RON.

Acestui plafon i se adaugă fondurile nealocate și neutilizate de bănci în 2013, dar chiar și așa se pot dovedi insuficiente. În condițiile în care sunt semne clare din partea autorităților că se dorește continuarea acestui program, cel mai probabil, și dacă se vor epuiza, aceste fonduri vor fi suplimentate.

Este interesant de urmărit însă și cum vor continua băncile politica de creditare. Trecerea Prima Casă exclusiv în RON a reprezentat una dintre cele mai importante măsuri prin care creditarea în moneda națională este încurajată, iar efectele ulterioare au fost unele pozitive, făcându-se pași concreți pentru ca aceste împrumuturi să devină competitive – asistăm lunar la o scădere a dobânzilor pe acest segment, iar băncile s-au adaptat noii situații din piață și au lansat produse de creditare care concurează în ceea ce privește rata lunară cu rata pentru Prima Casă.