Cautare
, Redactor

Reporter în căutare de oameni și povești.

Lifestyle |
|

Alina Manole se cântă

În urmă cu zece ani, Alina Manole își lansa primul album, Luna Pătrată. De atunci, universul ei muzical s-a tot extins. Nu știu dacă neapărat în formă pătrată; poate rotundă, dar asta contează mai puțin. Alina spune că un proiect finalizat nu trebuie să însemne un punct. Pregătește un nou album, prima carte de poeme și a doua pentru copii. Doar cuvintele i-au fost mereu aproape.
 aboneaza-te
Foto Alina 2

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?

Muzica m-a descoperit devreme, dar cât de mare era pasiunea pentru muzică n-am știut până când n-am mai putut respira fără să cânt. Ani mulți am uitat de muzica mea, am ascuns-o într-un sertar și am trăit pe „asfalt”, adică în lumea reală, cu un program de lucru intens, cu realizări profesionale de altă natură. Refuzam să accept că o parte din mine, cea mai mare parte din mine, se poate exprima prin scris și cântec. A existat un declic, însă, o reîntoarcere către voința inimii mele și iată-mă acum, la zece ani de la apariția primului album, Luna Pătrată, mirându-mă bucuroasă de ce mi se întâmplă. Acum e o pasiune asumată, pentru care muncesc, pentru care trăiesc și fără de care nu mi-aș mai găsi sensul. În plus, am și o frumoasă și mare responsabilitate în ceea ce privește „singura planetă muzicală din lume”: să o țin pe cerul inimii celor care mă ascultă.

Din ce te inspiri atunci când îți scrii piesele?

Surse de inspirație am la tot pasul, începând cu mine. Ne regăsim cu toții în ecuații de viață similare și foarte multe suflete care vin să mă asculte spun: „Ai cântat despre mine, am avut senzația că vin la terapie muzicală!”. Ce-i drept, nu doar aduc situații în lumină, îndrăznesc să ofer și soluții sau alte perspective din care să privim lucrurile. Aici poate intervine, cumva, în muzica mea, pregătirea mea profesională.

Despre ce vorbește muzica ta? Despre iubiri, doruri, frici?

Se spune despre cântecele mele că nu sunt comode, iar cei care spun asta… au dreptate. Cânt despre iubirea reală, cu toate ale ei, cânt despre rutina ce apare într-un cuplu, despre dependențe emoționale, despre pericolul unui al treilea în ecuație, despre amanți, fantezii, obligații. Da, și despre frică vorbesc, despre frica pe care o simțim la începutul unei relații, mai ales dacă istoricul personal nu a fost ușor. Despre frica de abandon, despre frica de a investi toată inima, despre frica situațiilor care par definitive. Despre frica de a merge către fericire, de a pleca dintr-un context în care nu mai există iubire, ci doar obișnuință. Vezi? Sunt incomodă până la capăt!

Alina Manole nu cântă cover-uri. De ce? Simți că te depersonalizează?

Momentan, nu mă reprezintă pentru un act artistic pus în scenă. Am norocul să am cuvintele de partea mea, să mă pot juca cu ele pentru a crea cele mai potrivite mesaje pentru muzica ce le însoțește. Câtă vreme se întâmplă lucrul acesta, „mă” cânt. În plus, știi cât de puține cântece abordează temele mele preferate, despre care vorbeam mai devreme? Ce puține vorbesc despre plictiseala a doi oameni care se trezesc într-o zi, unul lângă altul, pe canapeaua din sufragerie, fără să-și mai spună vreun cuvânt?

Cred că muzica îți oferă multe satisfacții sentimentale. Se întâmplă același lucru și pe plan financiar? Trăiești din muzică?

Sunt un artist atipic probabil. Cea mai mare bucurie a prezentului vine din faptul că trăiesc făcând ceea ce îmi place. Pot trăi doar din muzică, dar, dacă aș face doar asta, ar exista riscul să ignor o parte din mine și aș ajunge la dezechilibru. Ritmul vieții mele este intens, iar dacă ar fi să enumăr parte din ceea ce definește universul meu profesional în prezent, lucrurile ar suna cam așa: compun și cânt, scriu povești pentru copii (o continuare a cărții Aventurile rățoiului Adalbert, apărută acum trei ani) și pregătesc o carte de poeme, am o casă de discuri, sunt impresar artistic, lucrez în social-media și sunt consultant HR. Nu mă plictisesc!

Ai deja șase albume la activ. Ce pregătești pentru viitor?

În 2018, la lansarea celui mai nou album, Lucruri simple, am cântat pe scena Teatrului Nottara și un cântec foarte nou, scris cu câteva zile înainte de spectacol. E o tradiție personală, de a-mi arăta, în primul rând mie, că un proiect dus la capăt nu înseamnă un punct. Viitorul apropiat, în sfera artistică, include multe concerte, încă un album, prima carte de poeme și cea de-a doua carte pentru copii. Dacă dorințele mi se vor alinia cu ceea ce viața mea are de parcurs, cu atât mai bine. Am învățat că drumul în viață nu înseamnă doar alegeri personale, ci și un pic de magie primită de Sus.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii