
Alina Imbrea, Marketing Director Snacks, PepsiCo Greater Balkans
Forbes: Creșterea economică a României din acest an, anunțată de autoritățile române și de studiile UE, s-a reflectat în creșterea consumului în domeniul în care vă desfășurați activitatea?
Alina Imbrea: În ultimul an, consumul de snacks-uri sărate a înregistrat o creștere, susținută atât de mediul economic favorabil din ultima perioadă, cât și de activitățiile de marketing cu impact puternic în rândul consumatorilor.
Scăderea TVA-ului, majorarea salariilor, creşterea puterii de cumpărare și scăderea inflaţiei, toate au avut un efect pozitiv și au făcut posibilă creșterea puterii de cumpărare, inclusiv în industria în care activăm și noi.
CITEȘTE INTERVIUL CU PAUL MARKOVITS (URBB)
Forbes: Care sunt provocările dvs. din acest an în domeniul marketingului? Care ar fi elementele ce deosebesc marketingul din prezent față de marketingul din anii de criză (2009 – 2014)?
Alina Imbrea: Dacă în anii de criză am învățat să ne adaptăm rapid, să punem mai mult accent pe latura emoțională și pe umor, oferind în același timp consumatorilor produse și oferte în concordanță cu noile lor nevoi, în prezent lucrurile au evoluat. Îi invităm pe consumatori să se implice activ în campanii și să facă parte din povestea brandului, creând astfel experiențe de brand cu adevărat memorabile. În ceea ce privește categoria de snackuri, consumatorii au devenit mai curajoși, îndrăzneți, dar și exigenți, în căutare de experiențe noi și cu așteptări ridicate de la brandurile preferate.
Mediul online este din ce în ce mai vibrant în marketingul actual. Consumatorii tineri petrec peste 4 ore pe zi pe internet, iar penetrarea internetului mobil este în continuă creștere la nivel național.
Trebuie să te asiguri mereu că brandurile posedă canalele digitale integrate în mod natural în comunicarea cu fanii. Să fii activ în social media este o condiție esențială pentru a-ți face vocea auzită. De asemenea, endorserii puternici în mediul online și conținutul entertaining, atrăgător pentru utilizatori, sunt în egală măsură criterii importante pentru a te diferenția.
AFLĂ OPINIILE LUI ANDREEA MARINCESCU (HOCHLAND)
Forbes: Care credeți că sunt aptitudinile și calitățile unui om de marketing în România anului 2016?
Alina Imbrea: Nu cred că este o rețetă despre cum ar trebui să fie omul de marketing ideal în România anului 2016. Ce cred este că autenticitatea și îmbrățișarea acesteia pe de-a-întregul sunt ceea ce fac un om de marketing să fie cu adevărat spectaculos și să iasă din linie.
Însă, dacă ar fi să-i adunăm pe cei mai talentați oameni de marketing într-o încăpere, cu siguranță vom găsi similitudini care ne-ar îndrepta să le schițăm un profil. Pasiunea, creativitate, îndrăzneala, curajul de a provoca regulile sociale, scrise sau nescrise (vezi englezismul challenge the status quo), deschiderea către inovații, către tehnică, dorința de a învăța și de a se dezvolta neîncetat, de a descoperi și de a înțelege. Acestea sunt aptitudinile unui om de marketing per se, indiferent de an, epocă sau spațiu.