FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

Industria administrării fondurilor de investiții nu are niciodată în vacanță, este un proces continuu și trebuie să fim la dispoziția clienților noștri în orice moment. Undele de șoc ale pandemiei s-au resimțit bineînțeles, atât în comportamentul investițional, cât și în evoluțiile piețelor externe sau în cea autohtonă și au generat volatilități ”în valuri”. După șocul declanșării pandemiei, putem spune că apetitul pentru investițiile financiare a crescut și că românii au conștientizat faptul că economiile personale nu mai pot ”sta în vacanță”, adică în conturi de economii sau depozite, ci trebuie ”puși la muncă”, adică investiți, pentru că aceste momente de criză care pot afecta grav finanțele personale pe termen scurt și mediu. Pe de altă parte, blocajele intervenite pe piețele externe, au favorizat accentuarea fenomenului inflaționist și erodarea veniturilor trebuie să fie estompată – sau chiar contracarată – de investirea economiilor în acele instrumente financiare care să ofere posibilitatea obținerii unor randamente superioare ratei inflației.

De asemenea, trebuie să spun că în pandemie platforma de investiții administrată de SAI Certinvest, investonline.ro, a trecut printr-un proces de rebranding, așadar, nu se pune problema unei vacanțe.

Certitudini și predictibilitate

Singura certitudine pe care o avem este aceea că nu există certitudini.

Certitudini nu existau nici înainte de apariția pandemiei, cu atât mai puțin acum, când am învățat din propria experiență cât de expuși suntem celor mai neașteptate evenimente. De altfel, în calitate de administratori de fonduri, avem obligația să avertizăm mereu investitorii că performanțele anterioare nu reprezintă garanții ale evoluțiilor ulterioare. De la începutul anului 2020 am trăit un șoc exogen pe care nici măcar nu ni-l puteam imagina și care a dărâmat ca într-un joc de domino toate teoriile specialiștilor financiari, a cutremurat piețele de pe întreg mapamondul și a generat o reformulare a noastră pe toate planurile. Ne-am bucurat să constatăm că activele fondurilor si-au revenit într-un ritm susținut, iar încrederea investitorilor a reprezentat catalizatorul pieței de capital. Până în anul 2020 normalitatea era definită prin ciclicitatea economică. Acum, acest lucru pare o poveste învechită, nu se mai aplică.

Experții financiari dau de multe ori mesaje neclare, unele chiar contradictorii, dar esențial este să ne alcătuim un plan personalizat de economii, iar sumele acumulate, mai mici sau mai mari, să le investim constant, să le fructificăm cât mai bine prin investiții care să ni se potrivească (din punct de vedere al riscului, al randamentelor obținute) și să ne creeze un confort mental și financiar. Se pare că investitorii SAI Certinvest aplică această terorie pentru că bilanțurile noastre evidențiază faptul că românii privesc cu interes către piața de capital și au înțeles faptul că un portofoliu investițional diversificat pe clase de active reprezintă o soluție viabilă în acestă perioadă caracterizată de incertitudini.

Îngrijorări

Probabil că toți privim cu interes către evoluțiile pandemiei și așteptăm să vedem eficiența vaccinurilor anti-Covid și a măsurilor sanitare în fața celui de al patrulea val, care ar putea aduce noi volatilități pe piata de capital. Riscul există mereu, dar ne-am adaptat și am învățat că îl putem controla și depăși.

Planuri de business

Așa cum spuneam, depinde foarte mult dacă și în ce măsură vom fi afectați de cel de la patrulea val pandemic. Planurile noastre de business – lărgirea bazei de clienți pe segmentul fondurilor de investiții și al portofoliilor administrate privat se derulează pe un teritoriu ascendent, iar în această perioadă suntem în plin proces de recrutare, pentru că dorim să ne îndreptăm cât mai mult către digitalizare, iar business-ul nostru să urmeze trendurile actuale și să venim în întâmpinarea investitorilor cu soluții sigure, eficiente și rapide.

Vacanță în țară sau străinătate

Stilul de viață accelerat și presiunea problemelor cotidiene ne țin departe de familie, fapt pentru care, din dorința de e petrece timp cu cei dragi, am reușit să programez din timp concediul pentru această vară.

Și anul acesta voi respecta tradiția (din ultimii trei ani) și voi alege un mix între o vacanță în străinatate și experiențe noi în România.

Deconectarea de contextul zilnic și momentele de relaxare alături de cei dragi aduc echilibru în viața noastră și ne încarcă cu multă energie.