Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Alina Chifan, Director Comercial EGGER România: “Cred cu tărie că investiția în oameni reprezintă un element esențial pentru România ca țară”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #reinventarearomaniei.
Alina Chifan, director comercial EGGER Romania

Alina Chifan, Director Comercial EGGER România

Oportunitatea pentru România

Alina Chifan: Din perspectiva unui investitor străin în România, una dintre cele mai mari 100 de companii din țară cu investiții de tip greenfield de 500 de milioane de Euro și care angajează 900 de oameni la nivel național, generând indirect alte 2.000 de locuri de muncă, as vrea să mă refer la importanța calității angajaților atât în companiile private, cât și în aparatul de stat sau companiile de stat.

Până la acest moment, EGGER a investit constant în cei 900 de angajați din România circa 200.000 de Euro anual în programe de dezvoltare. Aproximativ 95% din angajații noștri lucrează în Rădăuți, județul Suceava, unde este localizată unitatea noastră de producție. Fără un capital de training semnificativ îndreptat catre personalul nostru, noi nu am putea fi competitivi în regiune și la nivel global.

În acest context, cred cu tărie că investiția în oameni reprezintă un element esențial pentru România ca țară în eforturile de depășire a crizei generată de pandemia de coronavirus. Pentru a putea fi competitivi în Europa Centrală și de Est și, de ce nu, la nivel global, avem nevoie de creșterea performanței instituțiilor de stat. De aceea, consider că un focus primordial ar trebui să fie pe profesionalizarea personalului cheie din cadrul tuturor organizațiilor aflate în subordinea statului.

Domenii ce trebuie reformate

Alina Chifan: Încă dinaintea pandemiei, calitatea serviciilor medicale și a sistemului educațional din județul Suceava reprezenta o cauză esențială pentru migrarea profesioniștilor români în străinătate, mai nou în țări precum Polonia și Germania. Iar acest lucru ne afecta și pe noi ca business. De aceea, de-a lungul anilor, am investit peste 1,5 milioane de Euro în modernizarea unor unități medicale, grădinițe, școli, licee și universități din zona noastră.

Iar acum, pandemia ne-a arătat cu atât mai clar cât de necesară este pentru noi toți, oameni și companii, reformarea sistemului medical. Este nevoie de investiții majore în renovarea și construcția de spitale, în echipamente medicale și materiale sanitare de uz zilnic, în pregătirea personalului, etc.

Pe de altă parte, din perspectiva activității companiei noastre, putem vorbi despre necesitatea reformarii modului de administrare a pădurilor. Pentru monitorizarea respectării legislației în vigoare privind tăierea lemnului este mare nevoie de adoptarea unor soluții moderne de control, precum folosirea de drone și intrarea în funcțiune a noii versiuni SUMAL 2.0. O altă soluție demnă de luat în calcul de către autorități ar putea fi externalizarea serviciilor de pază a pădurilor aflate în proprietatea statului către Jandarmeria română.

Nu în ultimul rând, considerăm că încurajarea populației să recicleze poate contribui semnificativ la protejarea mediului și a resurselor pe care România le are și poate aduce plus valoare economiei. Spre exemplu, noi, în procesul de producție, folosim resturile de lemn dela producătorii de cherestea, inclusiv rumegus, dar și lemn reciclat. De aceea, am investit în dezvoltarea a 3 centre de colectare de deșeuri de lemn în Cernica, Chitila și Cluj, iar la Rădăuți am investit 26 de milioane de Euro într-o instalație de reciclare a deșeurilor de lemn.

Măsuri urgente pentru relansare

Alina Chifan: Consider că unul dintre proiectele stringente și totodată de o importanță majoră pentru redresarea economiei românești este cel legat de infrasctructura.

Ne aflăm în fața unei oportunități dacă luăm în calcul faptul că, în prezent, țara noastră finalizează negocierile pe fonduri europene la Bruxelles pentru perioada 2021-2027 și vom avea acces la 31,2 miliarde de Euro, din care două treimi vor fi fonduri nerambursabile.

Doar dacă ne referim la infrastructura de transport observăm că la sfârșitul lui 2019, aveam un total de circa 850 de km de autostrăzi în România, în comparație cu Polonia, spre exemplu, care are 3.800 de km sau Ungaria care are 1.500 de km.

Într-un context al distanțarii sociale generate de pandemie și, totodată, a creșterii accesului la Internet observăm un interes la nivelul populației de a migra din zonele aglomerate catre zone mai linistite. Astfel, oamenii tind sa opteze catre construirea sau achiziționarea caselor în afara orașelor. De aceea, credem că autoritățile ar putea lua în calcul încurajarea construcțiilor rezidențiale folosind materiale provenite din resurse regenerabile, inclusiv produsele din lemn.

Revenirea domeniului

Alina Chifan: Cu siguranță provocările pe care le identificăm în domeniul nostru de activitate nu vor disparea imediat, iar consecințele pandemiei vor fi vizibile pe un interval de timp scurt către mediu. Adaptabilitatea la cererea din piață va fi unul din obiectivele noastre în următoarea perioadă. Considerăm că echipamentele de ultimă generație și investițiile în mod costant în mentenanța acestora vor face diferența, atât într-un moment cu cerere scazută, cât și în condițiile unei eventuale reveniri spectaculoase a pieței. În acest context, este posibil să vedem o tendință de consolidare a pieței.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii