FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: Cum ai învățat publicitate: în agenție, la locul de muncă, ai urmat o școală de specialitate, din cărți, ai avut vreun profesor?

Alina Buzatu: Întâi de la televizor. Mă enervau familiile fericite strânse forțat dar perfect în jurul mesei din bucătărie, râzând tembel la un ulei hiper-glorificat. Căutam reclame care-ți produceau acel „Smile in the Mind” (citisem o carte de profil cu titlul ăsta și mi se părea că deja știu cum stă treaba în agenții). Mi le notam pe un caiet și după ce-mi terminam temele mă gândeam la ce anume mi-a plăcut, de ce și ce trebuie să ai ca să poți ajunge la rezultatul acela.

În facultate mi-am dat seama că de fapt nu știam nimic, aveam doar un apetit crescut pentru ceea ce aveam să aflu ulterior că se numește „disruption”. Tot în facultate, la cursul de publicitate, am aflat că Directorii de Creație câștigă cel mai bine, așa că am început să vreau să-i văd „live”. M-a descumpănit foarte tare faptul că aveau mai tot timpul glumele la ei – eu sunt mai degrabă genul care-și notează de cu seară poanta cvasi-amuzantă pentru prezentarea de pitch – deci am renunțat cu ciudă la toatî secțiunea „creație”. A urmat o bursă în London College of Communication unde-am apucat să citesc autori încă inaccesibili la noi pe vremea aia. La Sister și apoi în G2 am dat de publicitate cu metodă și m-am format ca planner.

Forbes: Există o vorbă (veche): „Meseria se fură, nu se învață”. Este valabil acest proverb în publicitate?

Alina Buzatu: Nu cred. Dacă furi fără să înveți, devii un mic trișor. Poate-ți iese odată, de două ori, dar apoi se simte că le cam fușerești. Dacă doar înveți, fără să știi să furi, se cheamă că ești inadaptat.

Forbes: Care este sprijinul agenției sau al rețelei din care faci parte în așa-numita perfecționare profesională?

Alina Buzatu: Din ce știu, o agenție sau o rețea nu-și dorește mult de tot să plătească o groază de studii sau training-uri, mai ales când unele din acestea vând „know-how de calitate” în prețul a două nopți de cazare la un festival bun. Dar există metode mai deștepte prin care poți susține profesional un om în care crezi: de la cei pe care îi angajezi să lucreze cu el (ulterior, ei vor urca sau coborî nivelul conversației) până la un working session cinstit cu colegii din alte țări sau la punerea lui în legatură cu oameni de la care are ce să învețe – artiști, jurnaliști, sociologi, taximetriști, stand-up comedians etc.

Forbes: Care crezi că este succesul în publicitate: să fii tobă de carte sau să ai talent?

Să continui să înveți din ce fac sau scriu alții, din feedback-uri de client sau articole de profil, să știi să admiri, să vrei să faci mai bine, mai sexy, mai cu zvâc, indiferent de numărul de campanii semnate sau de premii câștigate.

CARTE DE VIZITĂ

Alina Buzatu, 27 de ani

Agenția:Geometry Global

Funcția: Head of Strategy

Experiență: A urmat o bursă la London College of Communication;a lucrat la agențiile Sister și G2, cea din urmă s-a transformat recent în Geometry Global. Lucrează de patru ani la G2 (Geometry Global).  

Coordonează o echipa de patru strategi și conduce partea strategică a trei dintre cei mai mari clienți ai agenției (BAT, P&G și Opel). Anul acesta a fost în comisia de organizare Effie, fiind parte în echipele câștigătoare a trei premii anul trecut.