Cautare
, Contributor

Forbes 500 |
|

Alin Dociu

Avere: 11 milioane de euro Vârstă: 42 de ani Reşedinţă: Prahova Domenii: Transport, distribuţie, construcţii

Alin Dociu deţine alături de Cătălin Vasile grupul Aquila din Ploieşti, unul dintre cei mai mari distribuitori locali, cu o cifră de afaceri de circa 160 milioane de euro în 2009. Aquila Part Prod Com, cu activităţi de transporturi rutiere de mărfuri, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 88,7 milioane de euro, faţă de 92,9 milioane de euro în 2008, dar şi un profit de aproximativ un milion de euro. De asemenea, Seca Distribution a raportat afaceri de 67,8 milioane de euro, comparativ cu 79,9 milioane de euro în anul anterior.

Rezultatele ar putea să se mărească semnificativ în 2010 dacă ţinem cont că Aquila şi-a mărit portofoliul de produse. Cei doi au reuşit să preia distribuţia produselor Unilever de la familia Rapotan din Galaţi. Practic, se ocupă de magazinele tradiţionale acoperite anterior de Legato, companie controlată de familia Rapotan. Tot în acest an, Aquila a intrat pe piaţa automatelor de cafea, după preluarea distribuţiei Lavazza.

Anterior, brandul era distribuit de Strauss Group, unul dintre principalii producători de cafea la nivel local. Ultima mişcare importantă este însă cumpărarea de acţiuni la trei firme din Râmnicu Vâlcea cu activităţi în piaţa automatelor de produse alimentare şi cafea (respectiv Nordexim Coffee Services, ATV Distribution şi Premium Coffee Services). Tranzacţia este analizată de către Consiliul Concurenţei, urmând să fie dat un verdict în termen de 30 de zile. Nordexim a fost anterior distribuitor autorizat al grupului Strauss şi a avut o cifră de afaceri de 7,4 mil. euro în 2009.

Aquila mai distribuie Wrigley, Mars, Rauch, Tchibo sau Ferrero. Grupul are un contact direct cu peste 40.000 de clienţi din Traditional Trade, HoReCa, Gas Station, Convenience, dar şi cu peste 300 de magazine modern trade (hipermarketuri, supermarketuri, discounteri).Grupul are cinci divizii dedicate produselor FMCG: Ferrero, Unilever (Lavazza şi Rauch), Wrigley, SCA Hygiene Products and Mars, la care se adaugă o divizie pentru produsele electronice şi de uz casnic – Philips România şi o alta pentru livrarea produselor Coca-Cola.

Aquila are depozite la Ploieşti şi Tureni, în apropiere de Cluj. Primul centru logistic a fost construit în Ploieşti, în apropierea fabricii Unilever. Acesta deserveşte ca şi cel de la Cluj filiala locală a producătorului de bunuri de larg consum. De altfel, Unilever a ajuns între timp unul dintre principalii parteneri ai grupului Aquila, generând un procent important din cifra de afaceri. Parteneriatul dintre Aquila şi Unilever s-a extins şi în ţările din regiune. Prima piaţă externă pe care a intrat compania a fost Republica Moldova, în anul 2001, odată cu înfiinţarea firmei Trigor AVD. Următoarele filiale au fost create în Serbia şi Bulgaria.

La nivel local, cele mai mari companii specializate pe distribuţia bunurilor de larg consum, după rulajele din 2009, sunt Interbrands, Top Brands Distribution, Aquila Grup (cu firmele Aquila Part Prod Com şi Seca Distribution) şi Astral Impex.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii