FacebookTwitterLinkedIn

Alin Dociu deţine alături de Cătălin Constantin Vasile grupul Aquila din Ploieşti, cu activităţi în distribuţia de bunuri de larg consum – unul dintre principalii jucători pe această piaţă. Un business lansat în urmă cu 17 ani, cu o cifră de afaceri de circa 200 de milioane de euro pe an şi peste 2.000 de salariaţi. Ca să ne dăm seama de dimensiunea businessului Aquila, trebuie doar să ne uităm la activităţile complexe pe care le desfăşoară – de la distribuţie, logistică, până la transport de mărfuri intern şi internaţional, dar şi la clienţii săi: Unilever, Ferrero, Wrigley, Mars, Philips sau Coca-Cola.

Cei doi acţionari sunt în continuare în căutare de noi oportunităţi de piaţă şi-şi fac planuri de extindere, nu doar la nivel local, ci şi internaţional. Anul trecut, Aquila a preluat distribuția cafelei Lavazza pe piaţa românească, făcându-şi astfel intrarea şi pe segmentul automatelor de produse alimentare şi cafea.

Dacă la momentul actual cea mai mare pondere în businessul Aquila o are distribuţia pe segmentul de FMCG – circa 70% –, în perioada următoare mai mult ca sigur ar putea să intervină ceva schimbări. Şi aceasta pentru că cei doi acţionari pun accent pe orientarea spre prestarea de servicii gen depozitare, transport, mercantizare, promovare – activităţi pe care în ultima vreme jucătorii mari preferă să le externalizeze. Iar dacă în prezent serviciile au o pondere de circa 30% în businessul Aquila, procentul ar putea să crească semnificativ în perioada următoare.

În 2010, grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 185 de milioane de euro, mai mare cu 8 milioane de euro raportat la 2009, dar sub nivelul din 2008, cel mai bun an din istoria firmei cu afaceri de 195 de milioane de euro. Grupul a reuşit însă să obţină o marjă de profit de 2-3% în 2010, în ciuda crizei. Menţinerea pe plus a afacerilor Aquila se datorează în mare parte produselor alimentare – cu o pondere de peste 50% în afacerile grupului.

Pe fondul crizei, compania a recurs la un program de restructurare, iar drept urmare, s-a mărit productivitatea muncii. Concret, s-au introdus cote de carburant, mai ales că preţurile au luat-o razna, iar rutele au fost eficientizate, ceea ce pentru o firmă de distribuţie contează foarte mult. În schimb, grupul nu a făcut rabat la investiţii, în 2010, de exemplu, a alocat până la 10 milioane de euro. La momentul actual, grupul dispune de peste 1.500 de maşini, din care aproape o treime sunt camioane care parcurg în lung şi în lat Europa. Aquila dispune și de trei depozite logistice.

Vezi care era averea lui Alin Dociu în 2010