Cautare
, Editor Coordonator

The Power of One |
|

Alice Coachman, olimpica desculță

Atleta Alice Coachman a fost prima femeie african-americană care a câștigat medalia de aur la Olimpiadă. Ar fi împlinit astăzi 97 de ani.  
MAIN_Coachman_Alice_London1948

Omul e născut sub vremi, spunea cronicarul Miron Costin, iar destinul și cariera sportivă a atletei Alice Coachman o demonstrează, din păcate, cât se poate de bine. Probabil cu greu am găsi un sportiv de performanță cu origini mai modeste decât cele ale lui Alice, sau pe unul care să fi avut de înfruntat dificultăți mai mari pentru a-și demonstra abilitățile și a-și împlini visul.
Ce îi stătea împotrivă lui Alice? Pentru început, totul. Era femeie, era afro-americană și era o sportivă talentată într-o perioadă în care opoziția societății americane față de prezența femeilor în sport se afla, probabil, la apogeu.

Născută în 1923, în Albany, Georgia, într-o familie cu zece copii, Alice Coachman nu a avut acces la facilitățile de antrenament din cauza culorii pielii. Se antrena alergând desculță pe drumurile desfundate ale orașului natal sau improvizând cu ce găsea prin curtea casei părintești ca să construiască instalația pentru a exersa săritura în înălțime.
Încurajată de învățătoare și de mătușa ei, Alice a continuat să se antreneze, împotriva rezervelor părinților ei. În 1938 a reușit să intre în echipa de atletism a liceului din Madison, iar un an mai târziu a primit o bursă de studiu la Tuskegee Preparatory School. Condițiile de acordare a bursei stipulau ca Alice să muncească în paralel cu studiul și antrenamentele, sarcina ei fiind să mențină echipamentul și sala de sport curate.

Alice s-a înscris în campionatul național al atleților amatori, reușind să doboare recordul național la săritura în înălțime, deși a concurat desculță. Sportiva a dominat competiția din 1939 până în 1948, câștigând zece ediții consecutive ale campionatului național. De asemenea, ca studentă la Institutul Tuskegee, a câștigat campionatul național în probele de 50, 100 și 400 de metri.
Alice Coachman a absolvit Institutul Tuskegee în 1946, cu o specializare în confecționarea de rochii. Și-a continuat studiile la Colegiul de stat din Albany, obținând o diplomă în economie, după care a activat ca profesor și antrenor de atletism.

Prima (și singura) Olimpiadă la care a participat Alice Coachman a fost cea din 1948, de la Londra – cele din 1940 și 1944 nu se ținuseră din cauza războiului. Spotiva în vârstă de 25 de ani a reușit să câștige medialia de aur la săritura în înălțime. Cronicarii sportivi ai vremii spuneau că „dacă celelalte ediții ale Olimpiadei ar fi avut loc, Alice Coachman ar fi demonstrat că este cea mai mare atletă din istoria sportului”.
Alice Coachman și-a primit medalia din mâinile regelui George al VI-lea. La revenirea acasă, era deja o celebritate: a fost primită de președintele american Harry Truman și de fosta Primă Doamnă, Eleanor Roosevelt, iar pe drumul de la Atlanta la Albany victoria ei a fost sărbătorită printr-o paradă. În Albany, Count Basie a organizat o petrecere în onoarea sportivei.

În 1952, Alice Coachman devenea autoarea unei alte premiere: a fost prima femeie african americană desemnată ca ambasador de brandul Coca-Cola. Sportiva și-a continuat activitatea la catedră în orașul natal și s-a stins în urma unui infarct în 2014, la vârsta de 90 de ani.

Deși și-a încheiat cariera sportivă la vârsta de 25 de ani,Alice  este considerată o deschizătoare de drumuri – pasiunea, tenacitatea și reușitele ei au făcut posibile performanțele unor atlete precum Florence Griffith Joyner sau Jackie Joyner-Kersee. În 1975, Alice Coachman a fost indusă în USA Track and Field Hall of Fame și în United States Olymic Hall of Fame în 2004. În orașul natal, Albany, școala primară îi poartă astăzi numele: Alice Coachman Elementary School. Există aici și o stradă cu numele ei: Alice Avenue, ca o amintire a copilei care a alergat desculță până a ajuns campioană olimpică.

Foto Profimedia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii