FacebookTwitterLinkedIn

Ca urmare a acestei tranzacții, Alibaba se asociază cu retaileul francez Auchan, prezent de mai mulți ani pe piața din România, care deține 36,18% din Sun Art. De asemenea, Auchan Retail va continua să consolideze retailerul chinezesc în tranzacțiile sale financiare.

Alibaba a cumpărat o parte din participația Ruentex Group care mai rămâne acționar în Sun Art cu 4,67%.

Sun Art este liderul de vânzări de pe piața offline cu produse alimentare din China, piață estimată la 500 de miliarde de dolari. Începând cu 30 iunie 2017, Sun Art operează o suprafață totală brută de aproximativ 12 milioane de metri pătrați în China, prin 490 de hipermarketuri, fiecare de aproximativ 17.000 de metri pătrați, localizate în 224 de orașe din 29 de provincii, regiuni autonome și municipalități din China, dezvoltate sub mărcile „RT-Mart“ și „Auchan“, precum și „Auchan Minute“ (fără vânzători).

Piața de retail din China oferă acces la 1,3 miliarde de consumatori.

Auchan cumpără hipermarketurile Real din Europa Centrală şi de Est pentru 1,1 miliarde de euro

Magazinele fizice au un rol indispensabil, pe parcursul întregii experiențe de cumpărare, care ar trebui să fie îmbunătățită prin tehnologia bazată pe date și personalizată în economia digitală”, a declarat Daniel Zhang, directorul executiv al grupului Alibaba.

Combinând resursele celor trei companii, prin noua alianță, activitățile Sun Art vor fi combinate cu ecosistemul digital al Alibaba. Va digitaliza și va introduce noi soluții de retail îm magazinele Sun Art, inclusiv integrarea online-ului și a offline-ului cu execuția modernă și cu experienţa personalizată a clientului.

Auchan Retail este unul dintre primii cinci dintre cei mai mari retaileri globali – operează în 17 țări, iar cifra de afaceri de anul trecut a fost de 51,7 miliarde de euro, din 3,715 de magazine, care au diverse formaturi, pentru care lucrează 345.365 de angajați.

Pe piața din România, Auchan are 33 de hipermarketuri, pentru care lucrează 10.000 de persoane, iar anul trecut a avut o cifră de a afaceri de 1,2 miliarde de euro. Retailer-ul fracez a preluat, la finele anului 2012, în România, 26 de hipermarketuri de la real, retail de origine germană, parte a unei tranzacții regionale, care viza Europa Centrală și de Est.