Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Forbes 500 |
|

Ali Madadi – 500 Miliardari Ediția 2011

Nume: Ali Madadi Avere: 26-28 de milioane de euro Varsta: 49 de ani Resedinta: București Domeniu/Companie: Auto și industria alimentară  

Auto şi, de un an încoace, industria alimentară sunt cele două segmente principale ale businessului său început exact în urmă cu 20 de ani. Ali Madadi a fondat grupul de firme Rădăcini în 1991, când a început cu diverse activităţi comerciale, pentru ca în 1995 să se lanseze pe nişa vânzărilor de maşini, devenind dealer Daewoo. Nu numai că a rămas fidel domeniului ales, dar a optat pentru extinderea continuă a portofoliului de mărci pe care a decis să le vândă în România. A ajuns acum să comercializeze nu mai puţin de zece „titluri“: Opel, Chevrolet, Suzuki, Mazda, Corvette, Subaru, Cadillac, Hummer, Saab şi, din toamna anului trecut, Citroën. Producătorul auto coreean încă nu dispăruse de pe piaţa din România, când Madadi a optat pentru a intermedia vânzări şi pentru alţi producători auto din Europa, SUA şi Asia.

Decizia se dovedeşte întrucâtva inspirată, pentru că l-a ajutat să traverseze perioada de prăbuşire a vânzărilor auto relativ decent: dacă în 2009 vânzările au scăzut cu 20% – sub media pieţei, care a fost de 55% –, pentru 2010 acestea sunt cu puţin peste nivelul anului anterior – estimarea este de cel puţin un procent mai mult. Directorul Rădăcini Motors, Nicolae Sorescu, afirma, la începutul acestui an, că „acum este cea mai bună perioadă pentru extinderi“, referindu-se la planurile pe 2011. Grupul va inaugura în 2011 două noi centre auto, în Brăila şi Galaţi, care vor cumula investiţii de un milion de euro, la care se va adăuga un nou showroom Citroën în Capitală, al doilea după cel din Constanţa. Din totalul cifrei de afaceri pe 2010, aproape un sfert o reprezintă, potrivit lui Sorescu, flota de maşini de teren Iveco Massif, vândute Poliţiei de Frontieră, acestea fiind achiziţionate pentru securizarea graniţelor, în vederea aderării la Spaţiul Schengen. Valoarea celor 426 de automobile este de aproximativ 24 de milioane de euro.

Pe segmentul alimentar, Madadi are un oarecare istoric: la începutul anilor 2000 deţinea o fabrică de sosuri şi ketchup, desfiinţată la un moment dat. Anul trecut, pe fondul aceleiaşi optici de diversificare a afacerilor, omul de afaceri obţine franciza Domino’s Pizza (marcă americană, concurentul Pizza Hut în lume), în nume propriu, alături de un asociat minoritar, Liviu Buzilă, care este şi manager de operaţiuni. Politica gigantului american este de a vinde franciza către persoane fizice, astfel că, după ce tranzacţia s-a încheiat, cei doi asociaţi au reactivat o firmă din cadrul grupului Rădăcini, prin intermediul căreia se derulează afacerea. Conceptul Domino’s Pizza în România este axat pe livrarea la domiciliu, deşi cei doi au început şi deschiderea punctelor de livrare. Investiţia în franciza de pizza se va ridica, în final, undeva spre 2,5 milioane de euro şi este prevăzută a se încheia în 2014.

Vezi care era averea lui Ali Madadi în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii