FacebookTwitterLinkedIn

„Poate ar trebui să ne întâlnim şi să discutăm”, mi-a scris, pe Facebook, Ali Ergun Ergen acum o săptămână, ca răspuns la un mesaj în care îl întrebam dacă este adevărat că a plecat de la Anchor Group, la 14 luni de la revenirea sa în postura de CEO al companiei care deţine, printre altele, Bucureşti Mall şi Plaza România.

 Aveam deja informaţia de la două „surse din piaţă”, dar, fidel încă principiilor jurnalistice învăţate la facultate, am vrut să discut „faţă în faţă” cu managerul turc care a obţinut cetăţenia română în 2010, la mai bine de 15 ani după ce a venit în România pentru a dezvolta şi conduce primul centru comercial modern din Capitală, Bucureşti Mall, inaugurat în 1999.

Faptul că Ali Ergun Ergen a părăsit postul de CEO al Anchor Group a generat un interes crescut, mai ales pentru că, anul trecut, managerul a anunţat un amplu proces de reamenajare al Bucureşti Mall şi Plaza România, în urma unei investiţii de 50 de milioane de euro.

Află mai multe şi vezi o GALERIE FOTO despre reamenajarea celor două centre comerciale

„Am fost contactat încă de anul trecut de diverşi dezvoltatori, care mă întrebau dacă îi pot ajuta. Eu eram însă într-o structură corporatistă şi nu puteam face acest lucru. La începutul acestui an am început să primesc şi mai multe telefoane şi am spus că e timpul să o fac”, spune Ali Ergun Ergen, considerat de jucătorii din domeniu şi nu numai unul dintre pionierii retailului în România. „Cred că este mai mult de făcut în acest domeniu şi vreau să fiu şi mai implicat şi să duc retailul românesc mai departe. Există încă branduri care nu sunt prezente în România. Trebuie să ne punem întrebarea în ce direcţie merge retailul: este suficient să pui mai multe branduri într-o „cutie”? Nu, cred că nu aceasta este direcţia. Este vorba despre crearea de spaţii şi de viitor, este o chestiune de management, de viziune. Avantajul meu este că am fost implicat încă de la începuturile retailului modern în România. Cred că este o experienţă unică şi vreau să o ofer mai multor structuri, nu uneia singure.”

Unul dintre primii clienţi ai companiei înfiinţate de Ali Ergun Ergen – are deocamdată doar trei angajaţi, dar numărul lor va creşte până la 20-25 în următoarele luni, „în funcţie de proiectele pentru care vom lucra”, potrivit managerului –este Immochan, companie care dezvoltă proiectul Coresi din Braşov, situat pe locul fostei fabrici Tractorul. „Ei vor începe cu partea de retail, din ce ştiu eu au toate autorizaţiile necesare şi vor începe lucrările luna viitoare. Proiectul este asemănător din multe puncte de vedere proiectelor mari din Bucureşti, precum Băneasa Shopping City (Ali Ergun Ergen a fost, timp de şase ani,  CEO al Băneasa Development, compania controlată de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte n red).  „Îi sfătuiesc pe multe fronturi: concept, dezvoltare, închiriere, management, relaţia cu ancorele. Conceptul este unul dintre elementele  de bază, dar voi lucra cu ei şi pe alte domenii, inclusiv în identificarea altor locuri unde să dezvolte centre de retail”, explică Ali Ergun Ergen.

Află ce companie a închiriat recent 500 de metri pătraţi în Coresi Business Park

Când îl întrebi ce se va întâmpla cu reamenajarea Bucureşti Mall şi Plaza România, fostul CEO al Anchor Grup spune că „nu are idee” şi că decizia este „în mâna acţionarilor”. „Eu am livrat planul, este un proiect ambiţios,  în acord cu schimbările care vor avea loc în viitor în retail: mai mult divertisment, mai multe spaţii de alimentaţie publică şi de petrecere a timpului liber, mai mulţi chiriaşi”, spune Ali Ergun Ergen.