FacebookTwitterLinkedIn

Juncker încearcă să se ajungă la un acord între Atena și creditorii internaționali înainte să expire termenul pentru achitarea tranșei (ora 24:00) de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional.

Oferta  include propunerea Greciei ca taxa pe valoare adăugată pentru hoteluri să fie de 13% şi nu de 23% aşa cum solicitau anterior instituţiile europene.

Potrivit ofertei, premierul elen își va trimite acceptul scris în cursul zilei de astăzi, iar apoi va avea loc o reuniune de urgență a miniştrilor de Finanţe din zona euro, în cadrul căreia ei vor putea adopta o declaraţie în care să afirme că un angajament din 2012, pentru analizarea extinderii perioadelor de maturitate a împrumuturilor, de reducere a dobânzilor şi de extindere a unui moratoriu privind plata dobânzilor pentru împrumuturile acordate de zona euro Greciei să fie implementat în octombrie.

Opunându-se unor noi reduceri bugetare, premierul elen Alexis Tsirpas a anunțat că va organiza pe 5 iulie un referendum pe tema propunerilor creditorilor internaționali și le-a cerut alegătorilor să respingă pachetul de reforme propuse de creditori. El a spus despre propunerile creditorilor că „reprezintă un ultimatum jignitor”, iar în opinia sa respingerea pachetului prin referendum va consolida poziția de negociere a Greciei.

După anunțul lui Alexis Tsipras de a organiza referendumul, pe 27 iunie, miniștrii de finanțe din zona euro au refuzat extinderea programului de ajutor pentru Grecia mai târziu de 30 iunie, ceea ce înseamnă că Grecia va trebui să achite datoriile de 1,6 miliarde de euro către FMI până la această dată. În lipsa acestor fonduri, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată și ar putea să părăsească zona euro. Consecințele sunt greu de anticipat deocamdată, însă analiștii sunt de părere că, pe termen scurt, ar însemna devalorizarea noii monede, inflație, dar și o creștere importantă a șomajului.

Creditorii internaționali au perceput solicitarea de a organiza referendumul ca pe o întrerupere a negocierilor, iar fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a caracterizat această decizie ca pe o iresponsabilitate din partea grecilor. Cancelarul german Angela Merkel a spus că „dacă euro eșuează, Europa eșuează”. „Dacă ne pierdem capacitatea de a găsi compromisuri, atunci Europa este pierdută”, a mai adăugat ea. „Dacă Grecia va părăsi zona euro, nu va fi bine nici pentru greci, nici pentru europeni”, a spus și președintele francez, Francois Hollande.

Aristides Hatzis, profesor de economie și drept la Athens University, a spus, citat de The Guardian, că „guvernul grec acționează ca un sinucigaș cu bombă”. „Este o decizie foarte riscantă care ar putea pune în pericol poziția Greciei nu numai în zona euro, dar și în UE”, a mai spus el. „Am crezut că Tsipras va fi pragmatic și va accepta un acord care, în cele din urmă, i-ar fi permis să-și consolideze poziția pe stânga moderată. În schimb, este ca și cum ar vrea să transforme această țară în Venezuela, dar problema este că va deveni o Venezuela fără ulei”, a încheiat profesorul.
Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.