FacebookTwitterLinkedIn

După ce a fost tratat aproape o lună, criticul de la Kremlin poate acum să vorbească din nou. Specialiștii de la Berlin care s-au preocupat de starea lui de sănătate spun că otrăvirea lui Navalny este un semn că cineva dorea să îl asasineze și cer explicații Rusiei, informează Reuters.

Pe de altă parte, Moscova a declarat că nu a văzut nicio dovadă cum că Navalny, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit. Protecția lui Navalny asigurată de poliție s-a intensificat dat fiind faptul că acesta va primi mai mulți vizitatori pe măsura ce starea sa se îmbunătățește, relatează Der Spiegel.

Purtătorul de cuvânt al lui Navalny, Kira Yarmysh, a scris pe Twitter că „povestea este exagerată și conține multe inexactități de fapt”, făcând referire la ce s-a scris în Der Spiegel.

Otrăvirea lui Navalny a condus tensiunile dintre Rusia și Occident pe noi culmi, în timp ce unele guverne occidentale cred că Navalny a fost otrăvit de serviciile de securitate ruse, cu sprijin la nivel înalt. De exemplu, Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat miercuri că există „o șansă substanțială” ca otrăvirea lui Navalny să fi fost comandată de înalți oficiali ruși.

Pe fondul acestei situații, unii politicieni din opoziție au cerut anularea conductei de gaz Nord Stream 2 din Rusia în Germania, un proiect emblematic al Kremlinului, chiar dacă acesta se apropie de finalizare.

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin i-a spus că va înființa un comitet pentru a investiga cazul Navalny și „este gata să colaboreze cu autoritățile germane”.