
Alexandru Teodorescu, Managing Partner Renovatio, deține o experiență de peste 15 ani în domeniul energiei regenerabile. În parcursul său profesional, el marchează mai multe reușite, printre care dezvoltarea și implementarea primului proiect de energie regenerabilă din România. În anul 2006, Alexandru Teodorescu, alături de trei parteneri, a înființat grupul Renovatio, iar de atunci el asigură administrarea eficientă a filialelor companiei din Austria, Polonia, Columbia și Republica Moldova. Dată fiind expertiza sa, el poate oferi o perspectivă amplă asupra rețelei de stații de încărcare din România, la momentul actual.
“În acest moment, aș putea spune că rețeaua de stații de încărcare este în plină dezvoltare. Din ce în ce mai mulți operatori intră pe piață, fiind instalate din ce în ce mai multe stații de încărcare. Deci, din acest punct de vedere, este o piață în creștere“, declară Alexandru Teodorescu, în cadrul ediției #electric innovation a emisiunii online Forbes Reinventarea României. El expune un paradox cunoscut care, din păcate, este întâlnit și în industria mașinilor electrice: paradigma oului și a găinii. “Nu poți avea vehicule electrice pe piață fără infrastructură, dar, în același timp, cei care sunt interesați de construirea infrastructurii, trebuie să aibă încrederea că există cerere pentru soluții de încărcare“, explică el.
În următorii ani, continuă Alexandru Teodorescu, vom asista la dezvoltarea rapidă și eficientă a infrastructurii din România, mai ales pe măsură ce numărul de vehicule electrice va crește pe piață. “Când vine vorba de dezvoltarea urbană, viitorul se îndreaptă spre electrificare și spre mobilitate ca un serviciu, în special atunci când vorbim de orașe mari, cum ar fi Bucureștiul, în care traficul devine insuportabil pe zi ce trece. Deci, găsirea soluțiilor prin care putem elimina numărul mare de mașini de pe străzi și putem trece la un serviciu de mobilitate, este o cale de urmat și, cu atât mai mult, dacă acest serviciu este unul electric“, adaugă invitatul Forbes.
Și pentru a contribui la această dezvoltare, Renovatio are în vedere două proiecte cofinanțate de Uniunea Europeană, pentru a alinia România la standardele europene. “Când vine vorba de dezvoltarea urbană, trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea infrastructurii, deoarece vor fi din ce în ce mai multe vehicule electrice pe piață. Mulți oameni vor dori să tranziteze, vor dori să se mute din oraș în oraș. Avem în prezent un proiect cofinanțat de UE pentru a implementa stații de încărcare în România, care va fi finalizat la sfârșitul acestui an. Deci, facem totul cât mai repede posibil, pentru a monta cât mai multe stații de încărcare rapidă“, prezintă fondatorul Renovatio. Un al doilea proiect are în vedere producerea de hidrogen verde în România, “dar aceste tehnologii vor fi pentru camioanele mari, pentru călătoriile pe distanțe lungi“, clarifică Alexandru Teodorescu.