Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Alexandru Rizea – 500 Miliardari Ediția 2011

Alexandru_Rizea.jpg
Nume: Alexandru Rizea Avere: 19-20 de milioane de euro Varsta: 60 de ani Resedinta: Prahova Domeniu/Companie: Producție și distribuție mobilă Pasiuni: masini, sport

Alexandru Rizea, patronul producătorului de mobilă Lemet din Câmpina, este un optimist din fire. Nici măcar criza nu-l mai sperie, îşi vede în continuare de treburi, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Mai mult, continuă să investească şi îşi face planuri de viitor. Nu vrea ca momentul revenirii pieţei să îl prindă nepregătit. Are soluţii pentru orice.

Aşa, de exemplu, pentru că 2009 i-a adus o scădere a vânzărilor de circa 20%, faţă de anul anterior, a recurs la o schimbare de strategie. Mai ales că a devenit conştient de faptul că s-a cam dus vremea producţiei de serie – cu un grad de rentabilitate mai mare – şi că diversificarea ofertei este singura şansă pentru a putea rezista pe piaţă.

Cu toate că volumul de mobilă produsă era tot mai redus, Rizea nu numai că nu a întrerupt activitatea, ci a şi păstrat în întregime personalul (400 de salariaţi) în 2009. Perioada moartă din primele luni ale anului a fost recuperată în trimestrele următoare, când angajaţii au lucrat şi în week-end odată cu revenirea cererii. Surprinzător, tot atunci, antreprenorul din Câmpina şi-a întărit echipa de marketing şi vânzări, într-o vreme în care cea mai mare parte a angajatorilor nu ştiau cum să scape de salariaţi. A fost o decizie riscantă, dar care până la urmă s-a dovedit de bun augur.

Rezultatele au început să se vadă mai ales în 2010, când afacerile Lemet au revenit pe creştere (6%), după scăderea de 30% din 2009 de până la 14,4 milioane de euro. Reducerea vânzărilor pe magazine a fost compensată prin deschiderea de noi unităţi.O decizie îndrăzneaţă a antreprenorului din Câmpina a fost şi investiţia în hale. Nu de alta, dar vrea să aibă spaţiul gata pregătit la momentul revenirii pieţei, care ar putea avea loc peste 2-3 ani, după cum susţine Rizea. Suficient cât să se pună la punct şi să încerce să revină la nivelul din 2008, cel mai bun an din istoria companiei, cu o cifră de afaceri de 25,4 milioane de euro şi un profit de 5,8 milioane de euro.

Aşa că în noiembrie anul trecut a început lucrările la o hală nouă, pe care a terminat-o în vară, iar acum construieşte încă una. Sunt investiţii de până la un milion de euro fiecare, realizate doar din resurse proprii. La bănci nu a apelat deloc în această perioadă, deşi sunt multe care îl curtează. Dacă poate să facă singur, de ce nu? Doar aşa spune şi teoria, susţine Rizea.

La anul are în plan o linie nouă de producţie, care o să îl ajute să realizeze produse personalizate şi îi va creşte rentabilitatea. Doar astfel poate să compenseze reducerea producţiei de serie. Pentru că tot sunt la modă programele de modernizare cu fonduri structurale, s-a gândit să facă şi el unul. Sau, mai bine zis, fata lui l-a bătut la cap. Are deja un proiect – în valoare de trei milioane de euro – declarat eligibil. Semn că se poate. „Cât timp lucrurile se mişcă, înseamnă că firma merge bine, că avem viitorul asigurat, iar oamenii sunt liniştiţi“, susţine Rizea. Prioritatea momentului reprezintă extinderea reţelei de magazine Lem’s şi implicit câştigarea de cote de piaţă, alături de diversificarea producţiei.

Vezi care era averea lui Alexandru Rizea în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii