FacebookTwitterLinkedIn

Alexandru Păiuș, Senior Partner IMAGE PR

Forbes: Trei lucruri bune care s-au întâmplat agenției dvs. în 2013.

Alexandru Păiuș: Cu siguranță cel mai bun lucru care s-a întâmplat la IMAGE în acest an este că, în ciuda scăderilor de bugete ale clienților și a climatului dificil de business cu care ne confruntăm în piață, ne-am atins cele mai importante obiective de business pe care ni l-am propus. Am reușit cu succes să îmbunătățim standardul de viață și nivelul de profesionalism ale echipei.

Am continuat procesul de consolidare al echipei de consultanți, ne-am extins portofoliul de clienți și ne-am dezvoltat expertiza pe trei competente de comunicare: healthcare, online și internă.

Forbes: Trei momente dificile prin care a trecut agenția dvs. în 2013.

Alexandru Păiuș: Am resimțit 2013 ca pe un an mai dificil prin comparație cu anul precedent. Chiar dacă eram obișnuit cu faptul că în industria de relații publice de la noi este dificil să faci previziuni bugetare foarte exacte, anul asta parcă am avut și mai multe surprize. Au fost mai mulți clienți cu care am agreat destul de târziu în an strategiile și bugetele de comunicare, au fost proiecte și campanii prevăzute și care nu s-au mai întâmplat, iar lipsa lichidităților și termenele de plată din ce în ce mai lungi din partea clienților ne-au creat destule bătăi de cap.

Forbes: Trei lucruri bune care au avut loc pe piața de PR și comunicare din România în acest an.

Alexandru Păiuș: Industria de relații publice din România a continuat procesul de maturizare în ciuda dificultăților economice cu care se confruntă majoritatea clienților noștri. Am observat profesionalism și expertiză în multe dintre aparițiile publice ale colegilor din industrie și în diversele proiecte de comunicare realizate și am văzut campanii de comunicare excelente, cu rezultate foarte bune.

Forbes: Trei lucruri care v-au enervat pe piața de PR și comunicare din acest an.

Alexandru Păiuș: Probabil, din dorința de a obține „cele mai bune oferte”, mulți dintre clienți apelează la licitații chiar și în situații în care nu s-ar impune așa ceva, iar mie mi se pare că în ultima vreme a devenit aproape „la modă” să faci pitch. Obiectivul pentru care se organizează licitația, bugetul alocat și numărul companiilor invitate sunt elemente ce țin de strategia de business și de seriozitatea cu care abordezi o astfel de acțiune. Spre exemplu, nu cred că este firesc ca un client să organizeze licitație pentru productia a șapte rollup-uri, al caror cost este undeva la 200 de euro probabil sau să invite 20 de agenții la pitch, adică majoritatea companiilor din piață. Noi suntem foarte atenți la aceste chestiuni și ele constituie, printre altele, elemente importante care stau la baza deciziei de a participa sau nu la o licitație.

Un alt aspect este legat de termenele de plata. Chiar daca există chiar și o directivă europeană cu privire la acest subiect, tendința majorității clienților este să mărească termenele de plată de la an la an. Proiectele ample de comunicare pe care le derulăm implică și contractarea a numeroși furnizori, firme mai mari sau mai mici. Presiunea care se transmite acestora prin impunerea unor termene de plata de chiar 90 de zile și peste este foarte mare și de multe ori renunță la contract pentru că nu își permit sau oferă prețuri mai mari pentru a compensa acest handicap, iar această situație se întoarce tocmai împotriva celui care a generat-o.

Forbes: Ce i-ați recomanda unui client nou să facă în 2014?

Alexandru Păiuș: Chiar dacă situația economică impune și o eficientizare a bugetelor, clienții ar trebui să fie conștienți de faptul că investiția în comunicare implică obligatoriu și investiție în cercetare, pentru a ști exact care le sunt publicurile și pentru a-și putea stabili în mod corect obiectivele. Recomand oricărui client să-și aloce realist bugetele de comunicare în concordanță cu obiectivele pe care și le propune. Să înțeleagă faptul că o campanie de relații publice și de comunicare în general are în vedere, de cele mai multe ori, reputația unei companii sau a brandurilor acesteia și că nu poate fi evaluată exclusiv în termeni de vânzări.

În altă ordine de idei, cred cu tărie că orice client trebuie să plece la drum cu gândul că agenția de comunicare este un partener care îl va ajuta să ajungă acolo unde și-a propus și în niciun caz un simplu furnizor de servicii.

Forbes: Ce i-ați recomanda unui client vechi care intentionează să-și taie bugetul de comunicare în 2014?

Alexandru Păiuș: Am învățat și eu foarte bine în acești ani care este diferența între tăiere de bugete și optimizare de costuri și sunt convins că și companiile cu care lucrăm cunosc bine cele două noțiuni. Recomand ca decizia de tăiere a bugetelor de comunicare să fie implementată numai după ce trec în revistă toate posibilitățile de reducere a unor costuri. Le reamintesc clienților noștri că investiția în comunicare este una pe termen lung, iar efectele pe care le produce sunt de durată atât în sens pozitiv, cât și posibil negativ. Clienții trebuie să cântărească foarte bine orice decizie de tăiere a bugetelor în această zona, pentru că e foarte probabil ca investițiile necesare pentru a reconstrui în viitor să fie mult mai mari decât sumele tăiate inițial.

Forbes: Ce v-ați dori să se întâmple pe piața de PR și comunicare în 2014?

Alexandru Păiuș: Mi-aș dori ca piața de comunicare să-și continue profesionalizarea și să văd cât mai multe campanii și proiecte cu idei frumoase și eficiente. Îmi doresc să văd un număr cât mai mare de consultanți care să-și facă meseria cu pasiune și din pasiune.

Cred foarte tare că oricât de mic sau mare ești ca și companie, orice compromis faci la un moment dat se va întoarce pe termen mediu și lung împotriva meseriei noastre, împotriva noastră a tuturor.

Și sper ca demersurile reluate anul acesta de către industria de comunicare pentru transparența în businessul nostru să continue, astfel încât să putem avea o viziune cât mai aproape de realitate asupra pieței de comunicare din Romania și a performanțelor reale de business a jucătorilor care o formează.