FacebookTwitterLinkedIn

Omul de afaceri orădean Alexandru Mudura continuă să îşi ridice businessul, în ciuda vârstei onorabile pe care o are. Susţine că altfel s-ar plictisi, şi doar aşa îmbină utilul cu plăcutul. Ideeile de afaceri le pune în practică alături de fiul său, Alexandru junior, şi recunoaşte că, în urmă cu ani buni, a pus pe picioare o morişcă de produs bani, iar acum reinvesteşte profitul.

Mudura senior deţine, printre altele, centrul comercial Lotus din Oradea, care se întinde pe o suprafaţă de circa 65.000 metri pătraţi, dar şi câteva fabrici de producţie de capsule pentru ouă Kinder, în România şi Ungaria. Afaceristul are de gând să aloce, pe viitor, o sumă importantă pentru un centru de agrement şi afaceri.

Chiar dacă primul său business a fost un eşec, ceea ce a urmat a pus amprenta asupra vieţii omului de afaceri. A încercat în 1982 să ajungă în America, dar s-a oprit în Germania. Mudura a terminat o facultate de comerţ şi, ulterior, a deschis o firmă cu un partener german. „Am început să cumpăr ceapă din Ungaria şi să o vând în Germania, dar şi în alte ţări din regiune. Am făcut un depozit modern şi am adunat la un moment dat circa 25.000 de tone de ceapă. A mers bine o perioadă, cândexpediam zilnic 20-30 de maşini către Frankfurt. Scoteam bani frumoşi, dar am avut ghinion“, povesteşte el. Totul s-a destrămat când, într-o lună decembrie, afară au fost 20 de grade Celsius, iar ceapa a început să încolţească. O lună mai târziu, ceapa a putrezit, iar din această afacere a pierdut circa 500.000 de mărci. Mudura spune că şi-a scos banii printr-un alt business. A vândut tractoare Staer, dar pentru o scurtă perioadă de timp.

O nouă idee de afaceri i-a încolţit în minte şi a ajuns să discute cu preşedintele grupului Ferrero din Italia pentru a pune pe picioare o reţea de distribuţie a produselor în Ungaria. A înfiinţat compania Ramexa, care avea să fie distribuitor al produselor Tic Tac şi Kinder. Omul de afaceri a primit girul „firmei-mamă“ şi suficienţi bani pentru achiziţia a 50-60 de maşini Fiat Punto. „Am angajat 60 de agenţi care să distribuie marfa, iar în primul an am vândut 500.000 de ouă Kinder în Ungaria, o ţară cu zece milioane de locuitori“, susţine Alexandru  Mudura.

Din acest moment, morişca de produs bani s-a pus în mişcare, iar în anii următori – 1988 şi 1989 – omul de afaceri vindea lunar circa un milion de ouă Kinder. Ulterior a trecut şi la vânzarea bomboanelor Tic Tac şi a primit acordul pentru a construi unităţi de producţie în Ungaria. „Vindeam aproximativ 20 de tone de Tic Tac în fiecare lună, iar în 1995 am luat cele mai mari dividende din Ungaria. Suma s-a ridicat la 960 milioane de forinţi“, mai spune omul de afaceri care a ajuns să vândă în 1995 circa 80 milioane de ouă Kinder şi 40 milioane de cutii de Tic Tac. După ce a suferit un accident de maşină, omul de afaceri orădean s-a retras în România, unde a deschis, de asemnea, câteva fabrici pentru ansamblarea de capsule destinate ouălor Kinder. Pentru realizarea businessului pe plan local, orădeanul a început să valorifice o parte din obiectivele imobiliare deţinute în Ungaria. Vânzarea acestora a ajutat astfel, spune Mudura, la capitalizarea Plaza Invest, compania care stă în spatele investiţiilor imobiliare ale afaceristului. Din 2000, Ferrero a schimbat conducerea, iar Mudura a rupt parţial relaţiile, dar a păstrat o parte din fabrici atât în Ungaria, cât şi în România. A încercat să preia modelul din afară şi a vizat iniţial să construiască un lanţ de centre comerciale. Spune că nu a primit înţelegere din partea autorităţilor locale şi a rămas doar la unul singur.

 

În 2002, Mudura a reuşit să deschidă Lotus, cel mai mare centru comercial din Transilvania la acea vreme. Până în 2010, omul de afaceri bihorean a extins suprafaţa centrului comercial de trei ori, iar azi a ajuns la circa 65.000 de metri pătraţi. „În 2008 am dublat suprafaţa centrului comercial la peste 62.000 de metri pătraţi. Valoarea investiţiei în extindere a fost de circa 20 milioane de euro“, spune Mudura. Acesta susţine că a primit mai multe oferte de cumpărare, dar nu este interesat să vândă.

În prezent, vizează o nouă investiţie. „Vreau să construiesc un centru de recuperare cu o gamă largă de servicii, chiar şi pentru fotbalişti, un hotel de şase stele cu cazinou şi teatru, stadion pentru concerte, o clădire de birouri şi un aquapark acoperit“, spune entuziasmat omul de afaceri.