FacebookTwitterLinkedIn

La început de 2021, Alexandru Lăpușan, CEO și Co-Fondator Zitec, lider pe piața de IT & Digital Marketing din România, ia amprenta digitalizării modului de lucru în mediul de business din România, alături de Boris Georgiev, Head of Google Cloud – CEE. Google Cloud este un partener de bază al Zitec pentru servicii și soluții cloud, și susține compania în a oferi clienților săi consultanță și implementarea soluțiilor Google Cloud la cea mai înaltă calitate, precum și acces la cele mai noi soluții de tehnologie.

În ultimele luni, Zitec și Google Cloud desfășoară o campanie amplă de susținere a afacerilor în transformarea modului de lucru prin implementarea aplicațiilor Google Workspace pentru colaborare online, ajutând companiile să funcționeze mai eficient și să facă pași importanți în direcția digitalizării.

Care sunt predicțiile pentru viitor? Cum considerați că va evolua această criză pentru industria în care vă desfășurați activitatea?

Alexandru Lăpușan: În mod cert, evoluția la nivel sanitar cunoaște deja o îmbunătățire, dar lentă, astfel că ne așteptăm ca distanțarea fizică să continue pe parcursul lui 2021, iar comunicațiile la distanță și ecommerce-ul să își consolideze un statut esențial în susținerea activității noastre. Aceste schimbări în obiceiurile noastre de zi cu zi presupun investiții în zona de IT, prin urmare mă aștept ca întregul sector IT să fie pe un trend ascendent în perioada următoare. Companiile cred că au înțeles deja că trebuie să trateze lucratul de la distanță ca un fapt, și nu ca o etapă.

Cum s-a schimbat comportamentul consumatorului de aplicații Google Workspace, soluția Google Cloud pentru colaborare și productivitate?

Boris Georgiev: Pandemia a accelerat modul în care companiile și oamenii folosesc tehnologia. Lucruri care se întâmplau înainte într-un cadru mai restrans – cum ar fi lucrul la distanță sau apelurile video cu prietenii – au devenit acum noul normal. Este clar că aceasta este prima pandemie care are loc într-o lume digitalizată, iar tehnologia a oferit soluții imediate. Pe măsură ce companiile din întreaga lume au reacționat la noua realitate generată de pandemie, digitalizarea în cloud s-a dovedit a fi un mecanism semnificativ de redresare, permițând multor companii să se adapteze și să evolueze. Observăm că, pe fondul acomodării cu specificul noului mod de lucru, companiile au conștientizat care sunt functionalitățile must-have pe care soluțiile de colaborare și productivitate trebuie să le îndeplinească. Pe piața românească, ne bucurăm să răspundem acestei nevoi crescute prin soluțiile Google Workspace și să observăm un comportament de cumpărare mult mai documentat, cu o mentalitate pe termen lung și orientată către digitalizare pe toate planurile.

În contextul lucrului la distanță, cum abordează Zitec securitatea cibernetică? Cum putem preveni aceste tipuri de amenințări atunci când folosim pachetul de aplicații Google Workspace?

Alexandru Lăpușan: La nivelul proceselor de lucru în companie, pachetul de aplicații Google Workspace reprezintă și pentru noi soluția prin care asigurăm o colaborare online cât mai sigură în echipă. Google Workspace beneficiază de o construcție sigură bazată pe infrastructura globală Google. De la aplicațiile de email până la cele de stocare a documentelor sau videoconferințe, funcționalități precum dubla autentificare, managementul accesului participanților în video call-uri sau permisiuni de acces în Google Drive ne ajută să ne protejăm împotriva celor mai frecvente amenințări de securitate. Mai ales în noul context de muncă la distanță, aceste amenințări îmbracă forme noi și devin din ce în ce mai greu de depistat.

Care sunt industriile în care se observă o creștere a ratei de utilizare a pachetului de aplicații Google Workspace și cum se reflectă aceste trendințe în misiunea Google?

 Boris Georgiev: Pandemia s-a dovedit a fi un factor de accelerare pentru companii în a accepta transformarea digitală și munca de acasă. S-au înregistrat creșteri în utilizarea soluțiilor precum Google Workspace în industriile de retail, fabricație, media, sănătate, telemedicină, și servicii bancare și financiare. În această perioadă, ne-am intensificat semnificativ resursele și explorăm noi modalități de a susține și clienții din sectorul public.

Misiunea Google este una atemporala: „Să organizăm informațiile lumii și să le facem accesibile și utile universal”. Vedem aceasta misiune evoluând prin adaptarea continuă a soluțiilor noastre la toate cazurile de utilizare. Ne concentrăm să aducem această misiune către toată lumea, de la utilizatori, la organizații, companii, întreprinderi mari și mici, administrații guvernamentale sau organizații non-profit.