FacebookTwitterLinkedIn

Alexandru Coita: „Consolidarea în agricultura românească se face prin achiziții de suprafețe și mai puțin prin asocierea fermierilor”.

VEZI CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII DE LA CONFERINȚA FORBES AGRICULTURE

La nivel anului 2015, numărul total de ferme din România este de 1.088.361, din care 1.011.090 ferme au suprafețe între 1 și 19 hectare. Aceste ferme mici furnizează circa 30% din totalul producției agricole de 22.354.764 tone.

Marile ferme cu suprafețe între 100 și 500 de hectare furnizează în total 22% din producția agricolă din România.

Alexandru Coita a precizat că principala problemă a fermierilor mici este creditarea: „Subvenția la hectar în România este de aproximativ 50% din media Europei de Vest, iar dobânda la creditele bancare în euro este dublă față de Uniunea Europeană.”

Creditarea băncilor este redusă în agricultură, aceasta vizând numai fermele cu peste 100 de hectare, adică 2% din numărul total de fermieri.

Fondurile europene sunt insuficiente pentru a compensa gradul limitat al accesului la creditare, mai ales pentru fermele mai mici de 100 de hectare.

Valoarea creditelor obținute de fermieri de la bănci comerciale se ridică la 2,5 miliarde de euro anual, reprezentând 73% din lichiditatea de pe piață. Beneficiari sunt cei 13.100 de fermieri care dețin suprafețe de peste 100 de hectare.

Creditele obținute de la Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) se ridică anual la 0,9 miliarde de euro, reprezentând 27% din lichiditate. La IFN, media creditului este de 100.000 euro/an.

Alexandru Coita atrage atenția asupra necesității existenței unor unor programe guvernamentale de garantare a creditelor pentru fermieri, pentru că schema garantării  certificatelor de depozit este nefuncțională.

Caracteristicele creditelor adresate fermierilor

– Sunt pe termen scurt pentru capital de lucru.

– Se dau jumătate de credite în toamnă și jumătate în primăvară –  decontarea se face la recoltă.

– Finanțarea acoperă maxim 75% din valoarea estimată a recoltei.

– Creditele neperformante din agricultură sunt reduse în jur de 1-2%.

Dobânda este 9-13%/an în lei și 6-7% în euro. In UE este 2-3% euro/an