Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

SmallBusiness |
|

Alexandra Săvulescu, Senior Tax Consultant Ensight Finance: Care sunt pașii pentru înregistrarea unei firme în România

Înființarea unei societăți în România implică anumite măsuri legate de înmatricularea legală la Registrul Comerțului, precum și de înregistrarea fiscală la autoritățile fiscale. Aceleași reguli și proceduri se aplică atât pentru investitorii locali, cât și străini, care decid să înființeze o societate în România.
finante shutterstock_182480630

Înregistrarea la Registrul Comerțului

Pentru a săvârși acest proces este de obicei nevoie de ajutorul unui consilier juridic care adună toate documentele și informațiile necesare, pregătește un Act Constitutiv și înregistrează documentația la Registrul Comerțului. Documentația acoperă următoarele informații necesare: tipul de societate, structura capitalului social, activitatea companiei conform codului CAEN (codurile de clasificare a activității), numele companiei, sediul companiei, documente de identificare a acționarilor și administratorilor desemnați, dovada depozitului de capital social la bancă, specimen de semnături.

Entitățile cu personalitate juridică pot lua una dintre cele cinci forme juridice prevăzute de Legea societăților comerciale din România 31/1990, cel mai des întâlnite fiind SRL-urile (companie cu răspundere limitată) și SA-urile (societate pe acțiuni).

O societate poate fi înființată în aproximativ 10 zile lucrătoare din momentul în care se află în posesia tuturor documentelor necesare demersului.

Înregistrarea la autoritățile fiscale

După înmatricularea la Registrul Comerțului, societatea trebuie, de asemenea, să se înregistreze la autoritățile fiscale române pentru impozitele directe și indirecte legate de activitatea sa. Totodată, trebuie pregătită și înregistrată la autoritățile în cauză documentația necesară pentru obținerea semnăturii electronice care permite depunerea declarațiilor fiscale .

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor versus impozitul pe profit

Entitățile românești nou înființate sunt obligate să plătească impozit pe venituri începând cu primul an fiscal. Microîntreprinderile plătesc 1% sau 3% impozit pe venituri, în timp ce plătitorii de impozit pe profit plătesc 16% din profitul impozabil. Cotele de impozitare care se aplică veniturilor realizate de microîntrepinderi sunt:

1% pentru microîntreprinderile care au cel puțin un angajat

3% pentru microîntreprinderile fără angajați.

Dacă o microîntreprindere generează venituri care depășesc 1.000.000 de euro pe parcursul anului fiscal, atunci ea va deveni plătitoare de impozit pe profit începând cu trimestrul în care acest prag este depășit. Microîntreprinderile cu un capital social de cel puțin 45.000 de lei (aproximativ 9.700 de euro) pot opta în momentul în care sunt înregistrate pentru plata impozitului pe profit .

Înregistrarea în scopuri de TVA

Înregistrarea în scopuri de TVA este obligatorie din momentul în care o societate depășește pragul cifrei de afaceri anuale de 300.000 de lei (aproximativ 88.500 de euro). Cu toate acestea, orice persoană impozabilă poate opta pentru înregistrarea în scopuri de TVA.

Companiile noi care se înregistrează în mod voluntar pentru TVA înainte ca pragul cifrei de afaceri să fie depășit vor trebui să-și dovedească capacitatea de a desfășura activități economice. Înregistrarea în scopuri de TVA implică o analiză a riscului efectuată de către autoritățile fiscale pe baza unor criterii predefinite (sedii declarate, nivelul capitalului social, numărul de angajați, tipul de activitate, certificate de calificare profesională a administratorilor etc.). În unele cazuri, procesul de înregistrare în scopuri de TVA include, de asemenea, interviuri cu administratorul societății, conform cerințelor autorităților fiscale, în urma cărora se stabilește dacă persoana impozabilă se califică pentru înregistrarea ca plătitor de TVA.

În urma acestei analize, înregistrarea în scopuri de TVA poate fi acordată sau respinsă. Termenul limită pentru soluționarea cererilor de înregistrare în scopuri de TVA este de 45 de zile de la data depunerii.

Înregistrarea la Inspectoratul Teritorial de Muncă

Odată ce compania este înființată, pot începe angajările. Fiecare contract de muncă trebuie notificat la Inspectoratul Teritorial de Muncă cu cel puțin o zi înainte de intrarea în vigoare a acestuia, prin intermediul unui registru online de evidență a salariaților (REVISAL).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii