FacebookTwitterLinkedIn

„România are un background tehnic puternic, în comparație cu alte țări est-europene. De-a lungul timpului, românii și-au dezvoltat competențe tehnice, fiind ingineri, oameni de știință. Iar rezultatele au fost bune, multe companii mari, precum Microsoft, au venit aici să investească în tehnologie, în cybersecurity”, a spus Alexander Galitsky, President of the South East Europe Tech Tour 2019, Co-founder și Managing Partner Almaz Capital. Tech Tour este o platformă dedicată startup-urilor tech aflate în curs de dezvoltare și în căutare de investitori și finanțare, de la stadiul de idee la  poveste de succes. Platforma sprijină antreprenorii IT și proiectele acestora prin accesul la comunitatea tech online și la cele peste 25 de evenimente de networking organizate anual.

Almaz Capital este un fond internațional de Venture Capital care investește în companii de tehnologie early stage. Cu sediul central în Silicon Valley, SUA, și un model de finanțare bridge, Almaz Capital conectează antreprenori cu ingineri de software din Statele Unite ale Americii și Europa Centrală și de Est și lansează pe piața globală startup-uri. Fondul investește în sectoare de industrie cu dezvoltare rapidă precum aplicațiile bazate pe Inteligență Artificială și Blockchain, data engineering, cybersecurity, edge computing, arhitectură de rețea și infrastructură. Printre investitorii Almaz Capital se numără Cisco, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC), membră a World Bank Group.

Problema pe care o are însă România este birocratizarea excesivă și instabilitatea mediului fiscal și legislativ, subliniază Galitsky.

Citește și: Marius Ghenea (3TS Capital Partners): „Există mult spațiu de creștere pentru ecosistemul local de antreprenoriat, mai ales că economia se dezvoltă într-un ritm rapid, iar tot mai multe oportunități de finanțare au apărut în România pentru antreprenori”

„Aici antreprenorii nu sunt încurajați să își pornească propriile afaceri la fel de mult ca în țări precum Estonia, de exemplu. Prima dată am vizitat România în 2009 și am vorbit cu ministrul Economiei de la vremea respectivă, însă peste 6 luni acesta deja nu mai era în funcție. Este și o problemă de mentalitate. Acum 10 ani antreprenoriatul era asociat cu șomajul. România are însă capacitatea de a-și dezvolta la fel ca Estonia ecosistemul antreprenorial, având în vedere competențele tehnice.”

Almaz Capital încă nu a investit în niciun start-up local, fiind în etapa în care se familiarizează cu piața și cultura românească.

În opinia lui Galitsky, o idee bună de afacerii se poate naște oriunde, indiferent de țară, însă est-europenii se remarcă prin ambiție. Totuși, România stă bine din punctul de vedere al oamenilor cu un nivel înalt în educație în domeniul IT și al apetenței pentru limbile străine.

Mai mult, efervescența sectorului IT&C local va continua, dacă și autoritățile vor încuraja antreprenoriatul mai mult.