Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Alex Skouras, Managing Partner Alesonor: „Pandemia constituie un factor catalizator în măsură să accelereze anumite tendințe latente existente în piață”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2021.
Alex Skouras Managing Partner Alesonor

Evoluția companiei într-un cuvânt

Catalizatoare. Actuala pandemie constituie un factor catalizator în măsură să accelereze anumite tendințe latente existente în piață. Casele, orașele, comunitățile sunt „redesenate” pentru a face față noii situații, mai ales acolo unde există o densitate ridicată a populației.

Mai mult, piața rezidențială din România a fost schimbată odată cu apariția virusului, iar conform noilor studii, 1 din 3 români caută să cumpere o vilă după criza Covid-19, în locul unui apartament. Stilul de viaţă al clienţilor s-a modificat rapid, precum şi percepţia lor faţă de locuinţa ideală pentru ei şi facilităţile de care au nevoie. Vom vedea din ce în ce mai mulți oameni care trăiesc 24/7 în propriile locuințe. În acest context, proiectele mixte se vor multiplica. Vom vedea mult mai multe persoane care acordă atenție unui stil de viață echilibrat, care își doresc să își crească familiile într-o comunitate cu valori similare, aproape de natură, în afara centrului orașului, într-un complex rezidențial de înaltă calitate care poate integra și răspunde tuturor nevoilor: educative (grădiniță/școală/afterschool), sociale (zone de divertisment, restaurante, cafenele), sport și natură (grădini, parcuri şi spaţii verzi, zone sportive, acces direct la pădure, locuri de joacă), administrative (zone comerciale, piaţă, farmacie, policlinică) și multe altele. Cei care caută o locuință sunt din ce în ce mai preocupați de calitatea vieții lor, de confortul și siguranța pe care le oferă locuința personală, de eficiența energetică și costurile mai mici de întreținere, nu doar de prețul pe metrul pătrat așa cum erau interesați în trecut.

 

Cele mai importante lecții

Din punct de vedere al business-ului, am anticipat apariția unei schimbări a pieţei și consider că în cadrul unei companii trebuie să tratăm aceste provocări ca pe o normalitate, să fim mereu pregătiți să căutăm oportunitățile. În urma pandemiei există o mare cerere pe segmentul rezidenţial de vile şi nu există suficientă ofertă de calitate. Clienţii îşi doresc un upgrade de la apartament la vilă, însă într-o comunitate.

Din punctul acesta de vedere, noi ca dezvoltatori am anticipat acest trend şi de peste 5 ani dezvoltăm proiecte rezidenţiale cu vile verzi, eficiente energetic, de o calitate înaltă, formând în acelaşi timp comunităţi cu facilităţi integrate (spaţii verzi, parcuri, terenuri de sport, locuri de joacă etc). Cred că cea mai importantă lecţie a anului 2020 a fost o confirmare: și înainte de pandemie am crezut în valoarea comunității rezidențiale și am început să dezvoltăm comunități care să ofere cât mai multe facilități proprietarilor. Acum după pandemie, comunitatea a devenit standard.

La nivel personal, pandemia mi-a întărit și mai mult atenția asupra echilibrului vieții personale și profesionale, rolurilor pe care le jucam de-a lungul zilei și convingerea că trebuie să fim foarte atenți la viitor și la ceea ce lăsăm moștenire copiilor noștri. Locuiesc în Amber Garden alături de familia mea şi în timpul pandemiei pot spune că am apreciat ca îmi oferă spațiu să îmi îndeplinesc echilibrat toate rolurile. O comunitate completă îți oferă oportunitatea să ai relații echilibrate cu familia, prietenii, vecini care împărtăşesc aceleaşi valori şi cu care poți petrece timp liber pe terenurile de sport sau în parc cu copiii. Ne bucurăm că putem oferi posibilitatea un stil de viaţă într-o comunitate completă, unui număr cât mai mare de familii.

  

Prestația autorităților

Criza provocată de pandemia de coronavirus a luat prin surprinde, deopotrivă mediul de business, autoritățile, dar şi pe noi la nivel personal. Consider că autoritățile române s-au adaptat rapid pentru a răspunde nevoilor urgente. Din păcate, au fost multe alte măsuri care nefiind stringente au fost amânate şi au afectat multe sectoare şi afaceri. Bineînţeles, putem găsi retroactiv multe soluţii şi idei care ar fi putut fi mai potrivite, însă trebuie să rămânem pozitivi, iar trendurile ascendente ale multor piețe să ne dea încrederea unei stabilități economice.

 

Strategia de business pentru 2021

În primul rând, extinderea. Activăm pe piața rezidenţială din România de peste 18 ani și avem o viziune pe termen lung asupra pieței. De atunci, am investit în proiecte imobiliare de succes, incluzând proiecte comerciale şi industriale, dar având ca obiectiv principal proiectele rezidențiale responsabile față de mediu. Primim un răspuns extraordinar din partea clienților, care confirmă că am identificat corect nevoia pentru vile cu o construcţie de calitate, eficiente energetic, cu un design modern, care oferă confort sporit, intimitate, siguranţă, un mediu sănătos şi o comunitate completă cu facilităţi care răspund celor mai variate nevoi. Ne bucurăm că eforturile noastre de a construi un proiect unic în România sunt într-adevăr apreciate şi remarcăm că astăzi sunt din ce în ce mai multe familii și tineri interesați de proiecte ambițioase, inovatoare, și că cererea pe segmentul caselor verzi este în creștere.

Ansamblul rezidențial Amber Gardens, dezvoltat pe 5 hectare este vândut și deja locuit, iar succesul proiectului ne-a confirmat că piaţa este pregătită pentru mai multe dezvoltări de locuinţe verzi. În acest moment ne pregătim să extindem filozofia Amber Gardens la nivel de comunitate completă, pe un teren de 31 hectare. Cu Amber Gardens am revoluţionat modul în care este construită o casă, iar acum intenţionăm să revoluţionăm modul în care este dezvoltată o comunitate.

În al doilea rând, vom continua eforturile noastre de informare a publicului despre beneficiile oferite de o comunitate locuitorilor, despre echilibrul oferit familiilor și impactul pozitiv asupra creșterii copiilor într-un cartier cu familii care împărtășesc aceeași viziune și valori.

Iar în al treilea rând, construirea şi dezvoltarea în permanenţă a echipei şi a reţelei de parteneri, care ne susţin să creăm proiecte de calitate, unice.

 

Provocări în 2021

Pandemia a creat o nouă realitate. Aşa cum gripa spaniolă de la începutul secolului 20 a avut un impact major asupra vieţii, chiar şi asupra spaţiilor de locuit, şi pandemia Covid a influenţat major stilul nostru de viaţă. Pe de-o parte tehnologia a evoluat rapid pentru a putea răspunde nevoilor de business şi a ne putea adapta activităţilor de la distanţă, pe de altă parte, oamenii au nevoie de interacţiune fizică, de relaţii umane. Chiar din timpul pandemiei am observat o cerere exponenţială pentru spaţii de locuit cu grădini, în comunităţi complete, cu facilităţi, atenţie şi grijă faţă de viitorul copiilor.

Va fi o provocare pentru noi toţi să ne reluăm stilul de viață anterior și să lăsăm în urmă pandemia. Cred că telemunca și atenţia sporită la spațiile de locuit şi la detalii precum confort, aer proaspăt, lumină naturală, linişte, spaţii verzi, comunitate etc vor continua în mare măsură şi în următorii ani.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii