FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

În echipa pe care o conduc (servicii fiscale și juridice), mi-am încurajat toți colegii să-și ia vacanță în luna august, vreme de minim două săptămâni, într-o perioadă populară pentru concedii. Chiar vom reduce semnificativ activitatea în aceste săptămâni că să permitem un grad de deconectare și de detașare cât mai mare pentru toți colegii.  Cred că un asemenea respiro este mai mult decât binevenit și binemeritat după toate eforturile care s-au facut în ultimul an și jumătate. În ceea ce privește partea de business, simțim o revenire a economiei – nu doar din statistici sau previzuni pozitive, ci și din activitatea noastră de zi cu zi. Cu atât mai important este să ai bateriile reîncarcate, cum se spune, ca să faci față noilor provocări și oportunități în perioada post-pandemie.

Certitudini și predictibilitate

Așa este, ultimul an a fost dominat de incertitudine și impredictibilitate. Dar mi se pare că, de câteva luni bune, începem să vedem, din ce în ce mai tare, luminița de la capătul tunelului. Economia merge mai bine decât ne-am fi așteptat anul trecut. Toate studiile, sondajele realizate – inclusiv cele ale EY –  vorbesc despre un sentiment de optimism în business. Inclusiv Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană dau semnale de încurajare – că România va avea a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 6% anul acesta. Iar acest lucru ar putea să acopere sincopa de anul trecut, s-o compenseze. În același timp, inspiră încredere și dă curaj tuturor. Perspectivele pentru 2021 sunt, potrivit acelorași foruri internaționale, pozitive, estimând o creștere economică de 4,8% în 2022 sau chiar mai mult.

Datorită schimbărilor intervenite în relațiile de muncă și de business – la distanță, cu utilizarea din plin a tehnologiei, incertitudinile se mută, în opinia mea, în această zonă. Cum va arăta de aici înainte viața profesională? Practic, pandemia a catapultat la ani lumină munca de acasă sau de oriunde, iar folosirea tehnologiei a risipit miturile despre productivitate și colaborare bazate pe prezența într-un birou fizic. Ne-a arătat viteza cu care ne putem schimba atunci când este nevoie. Singura certitudine este că lucrurile vor fi în continuă schimbare, doar că și mai accelerată decât înainte.

Îngrijorări

Sunt două lucruri care mă îngrijorează: felul în care va evolua pandemia și deficitul de resurse, de forță de muncă calificată.

Chiar dacă, la acest moment, lucrurile arată foarte bine, veștile care vin despre noi tulpini ale virusului ne fac să fim precauți. Trebuie să nu lăsăm garda jos, să facem tot posibilul și să ne gândim la sănătatea noastră și a celorlalți. Dat fiind faptul că România nu a ajuns acolo unde și-a propus cu campania de vaccinare, trebuie să avem în continuare grijă, pentru a nu ne întoarce acolo de unde am plecat – la suprasolicitarea sistemului sanitar.  Din punctul meu de vedere, responsabilitatea oricărui business acum este aceea de a respecta regulile sanitare – cum se spune ”paza bună trece primejdia rea”. Ca societate, consider că trebuie să luăm lucrurile mai în serios în ceea privește gradul de vaccinare. Statisticile spun că ritmul vaccinarilor încetinește în țara noastră și asta nu e încurajator. În cazul unui nou val de infectări, țările și societățile cu gradul de vaccinare mai mare vor fi cele mai câștigate din toate punctele de vedere.

În ceea ce privește forța de muncă, aici deficitul de resurse calificate reîncepe să fie resimțit foarte acut pe piață, mai ales în contextul în care au fost relaxate condițiile de circulație internațională, iar concetățenii noștri care s-au întors în țară în pandemie pot lua iarăși calea strainătății. Nu avem oameni calificați pentru câte joburi există pe piață, și pe termen mediu și lung nu ne ajută nici situația demografică. De aceea, aș vedea un accent mai mare pus pe zona de educație, calificare și de retenție a angajaților.

Planuri de business

Mizăm pe o creștere robustă și pentru 2021, și pentru 2022.

Vacanță în țară sau străinătate

Da, voi pleca în vacanță. Probabil că voi merge undeva la munte în țară, dar și în străinătate, în Turcia, dacă situația epidemiologică va fi favorabilă. Voi continua explorarea locurilor frumoase din țara noastră, de care anul pandemiei ne-a făcut mai conștienți, și ne vom încărca bateriile pentru toamnă.  În acest timp, cum am învățat cu toții în pandemie, tehnologia ne ține pe toți conectați, aproape, așa că absența fizică de la birou nu trebuie să însemne și deconectarea de nevoile unui business. Rămânem în legătură!