În curs pentru președinția Americii, candidatul democrat Joe Biden a fost susținut de 190 de donatori miliardari, de la care a primit 637,9 milioane de dolari, în timp ce reprezentantul republicanilor, Donald Trump, a primit 330 de milioane de dolari de la 127 de finanțatori.
Joe Biden a primit de la un singur donator, Tom Steyer, 412 milioane de dolari – mai mult decât a adunat Trump de la toți sponsorii săi. În vârstă de 63 de ani, Steyer este absolvent al Universităților Yale și Stanford și a lucrat pentru giganții bancari Morgan Stanley și Goldman Sachs. Și-a făcut averea (estimată de Forbes la 1,4 miliarde dolari) din fonduri de investiții. Înainte de a deveni finanțatorul principal al lui Biden, Steyer i-a fost contracandidat la nominalizarea pentru președinție din partea Partidului Democrat. A investit 190 de milioane de dolari în propria campanie, dar s-a retras după ce nu a reușit să obțină susținerea niciunui elector.
Steyer și soția sau au semnat în 2010 The Giving Pledge, inițiativa lui Bill Gates și Warren Buffett prin care miliardarii își donează încă din timpul vieții averea pentru cauze caritabile. În 2012, după ce și-a vândut participația în Farallon Capital, fond de investiții pe care l-a fondat în 1986, a devenit preocupat de politică și de protecția mediului – a înființat organizația nonprofit NextGen America, activă în domenii precum schimbări climatice, educație și sănătate.
Dustin Moskovitz, unul dintre fondatorii Facebook și de asemenea adept al The Giving Pledge, l-a sponsorizat pe Joe Biden cu 23 de milioane de dolari. Cele 2,3 procente din acțiunile pe care le deține la Facebook l-au făcut pe Moskovitz să fie cel mai tânăr miliardar, în 2011 (este cu opt zile mai „tânăr” decât Mark Zuckerberg). Ca și Zuckerberg, Moskovitz a abandonat studiile la Harvard pentru a se dedica afacerilor. După Facebook, a lansat aplicația Asana, care simplifică managementul muncii în echipă. Asana are 900 de angajați și a realizat în 2019 o cifră de afaceri de 142 de milioane de dolari. Astăzi în vârstă de 36 de ani, Moskovitz are o avere estimată de Forbes la 16 miliarde de dolari.
O contribuție consistentă pentru Biden – 20,8 milioane de dolari – a venit de la Jim Simons. Cu o avere estimată de Forbes la 23,5 miliarde de dolari, Jim Simons este de formație matematician, având un doctorat la Universitatea Berkeley și un master la Massachussets Institute of Technology. Simons folosește algoritmi și metode matematice pentru a face investiții cantitative, speculând anomaliile pieței, motiv pentru care este unul dintre cei mai respectați investitori de pe Wall Street. Este și unul dintre marii filantropi ai Americii, fiind unul dintre principalii susținători financiari ai Universității Berkeley, în cadrul căreia a înființat Institutul de Cercetare în Științe Matematice și Simons Institute for the Theory of Computing, în 2012.
Săptămâna trecută, Simons, în vârstă de 82 de ani, s-a retras din poziția de CEO al fondului de investiții Renaissance Technologies, pe care l-a înființat în 1982. În semn de apreciere pentru activitatea sa de cercetare și filantropică, Asociația Internațională a Astronomilor a dat numele Jimsimons asteroidului 6618, descoperit în 1936 de Clyde Tombaugh.
În tabăra republicanilor, Sheldon Adelson a fost cel mai important finanțator al lui Donald Trump. Adelson, care a decedat pe 11 ianuarie suferind de cancer, a sponsorizat cu 182 de milioane de dolari campania fostului președinte. Adelson a făcut bani din cazinouri, fiind acționarul principal al corporației Las Vegas Sands, cu o cifră de afaceri de 13,7 miliarde de dolari în 2019.
Cu 30 de milioane de dolari, Stephen Schwartzman este al doilea finanțator important al lui Donald Trump. Absolvent de Yale și deținător al unui MBA la Harvard, Schwarzman are 73 de ani și o avere estimată de Forbes la 21,5 miliarde de dolari. A condus o perioadă divizia de fuziuni și achiziții de la Lehmann Brothers, apoi a înființat, în 1985, împreună cu șeful său de la Lehmann, Peter Peterson, fondul de investiții Blackstone Group. Blackstone, al cărui CEO este Schwartzman, a fost listat la bursă în 2007 și astăzi operează active de peste 500 de miliarde dolari.
Bernard Marcus, care controlează Home Depot, a finanțat campania lui Donald Trump cu 17 milioane de dolari. Marcus are 91 de ani și, împreună cu Arthur Blank, a înființat Home Depot în 1978, companie pe care a condus-o din poziția de CEO până în 2002. Home Depot are peste 400.000 de angajați și o cifră de afaceri de 110,2 miliarde dolari la nivelul anului 2019.