FacebookTwitterLinkedIn

Programul 5GNOW, coordonat de Alcatel-Lucent și Bell Labs, a fost recunoscut de Comisia Europeană. Proiectul a identificat noi modalități de creștere de 100 de ori a numărului dispozitivelor conectate în rețea și pentru modul în care rețeaua poate reacționa de 50 de ori mai rapid. În acest fel, orașele inteligente, aparatura inteligente și mediile Internet of Things se vor putea conecta în timp real la rețelele globale fără o programare prealabilă a alocării traficului de date necesar.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE LABORATORUL ALCATEL-LUCENT DIN TIMIȘOARA

În următorii ani, rețelele mobile vor deservi miliarde de dispozitive și vor satisface cerințe pentru diferite tipuri de trafic de date. Actualele rețele, care susțin aplicații pentru descărcarea de clipuri video sau fișiere,  nu dispun de flexibilitatea necesară pentru a rula multitudinea de aplicații din viitor. Rețelele 5G trebuie configurate pentru a satisface atât traficul video, cât și creșterea traficului de pe dispozitive mobile sau cu senzori low-end. Rezultatele obținute în urma acestui proiect vor permite operatorilor de comunicații mobile să satisfacă cererea mare pentru aplicații.

Tod Sizer, director al departamentului de cercetare wireless la Bell Labs Stuttgart, ramura de cercetare a Alcatel-Lucent, declară: „Rețelele mobile devin rapid puntea de legătură între toate tipurile de comunicații. Creșterea traficului industrial, camerele de monitorizare a traficului, senzorii, precum și creșterea continuă a traficului de date în rândul consumatorilor finali, vor genera schimbări radicale la nivelul rețelelor actuale. Planul nostru pentru rețeaua 5G are în vedere consolidarea eficientă a rețelei, care le va permite furnizorilor de servicii mobile să mențină calitatea serviciilor în conformitate cu așteptările utilizatorilor și să permită instalarea unor noi servicii și aplicații, precum cele de tipul IoT și M2M”.

VEZI CE STUDIU A REALIZAT ALCATEL-LUCENT DESPRE UTILIZATORII DE SMARTPHONE

Modulația pentru comunicații wireless Multiplexarea cu Divizare în Frecvența Ortoganlă (OFDM) are o structură sincronizată. Acest lucru permite o vitează mare pentru transferul de date web și video, dar nu suportă și transmiterea eficientă a traficului scurt și non-urgent asociat cu Internet of Things. Soluțiile proiectului 5GNOW propun îmbunătățirea OFDM cu filtre adaptive și procesare avansată a semnalelor.

Alcatel-Lucent este principalul furnizor de soluții de telecomunicații la cheie din România și are o activitate complexă, constând în cercetare-dezvoltare, proiectare, instalare, mentenanță și consultanță. Prezent în România din 1991, Alcatel-Lucent are două sedii locale: în Timișoara, sediul central, și în București. În cele două sedii, lucrează peste 1.500 de angajați, formând cea mai experimentată echipă din domeniu și cea mai largă organizație de cercetare-dezvoltare în domeniul comunicațiilor din România.