FacebookTwitterLinkedIn

În mometul în care se confruntă cu un deficit de polen, albinele distrug frunzele plantelor și le mănâncă, lucru care determină planta să înflorească mai repede – uneori cu o lună mai devreme decât perioada naturală de înflorire. Folosindu-și mandibula și limba, albinele lucrătoare fac găuri în diverse specii de plante, dar nu folosesc țesutul în alte scopuri, ca de exemplu să-și facă cuiburi.

„Am încercat din răsputeri să reproducem acest comportament”, a declarat pentru BBC prof. Consuelo De Moraes, de la ETH Zurich, Universitatea Publică din Elveția care a condus cercetarea.

„Este posibil ca albinele să aibă și unele semnale specifice pe care le oferă plantelor. Și asta ar putea fi un secret despre care nu știm încă nimic, dar pe care intenționăm să îl investigăm.”

Cercetătorii au spus că deteriorările asupra plantelor sunt făcute într-o manieră distinctă – incizii semicirculare – care pot fi văzute pe diverse specii de plante.

O explicație care nu a fost confirmată, dar pe care oamenii de știință o iau în considerare, este că nu albinele determină înflorirea plantelor, ci mai degrabă plantele în sine, întrucât reproducerea depinde de răspândirea polenului când polenizatorii – cum ar fi albinele – se află în apropiere.

Este, de asemenea, posibil ca plantele să fi dezvoltat o nouă strategie de înflorire atunci când detectează o albină care le strică frunzele.

La scară globală, unul dintre motivele pentru care albinele s-ar comporta în acest mod ar putea fi schimbările climatice. „Schimbările majore ale climei și temperaturile extreme duc la o desincronizare a albinelor cu perioadele de înflorire ale plantelor”, explică Harriet Lambert, o cercetătoare implicată în studiu.

Sursa: www.independent.co.uk