Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Alarmă de gradul trei: un papă în SUA!

Vizita unui Papă în cea mai puternică țară a lumii nu poate trece niciodată neobservată. Nu doar din punct de vedere spiritual, ci și al congruențelor economice înregistrate în ultimele două decenii.
 aboneaza-te
pope francis

Actualul suveran pontif, Francisc, este cel de-al patrulea papă care vizitează Statele Unite ale Americii. După întânirea cu președintele Barack Obama de la Casa Albă, după discursul rostit în fața Congresului, dar și de la tribuna Organizației Națiunilor Unite, Francisc își va încheia periplul nord-american participând între 26 și 27 septembrie, la Philadelphia, la Întâlnirea Mondială a Famiiliilor.

Analiștii încearcă deja să prevadă urmările acestei vizite, pornind de la istoricul celor anterioare, de la cea dintâi, cea din 1965, a lui Paul al VI-lea, și până la cea mai recentă, cea din aprilie 2008, a lui Benedict al XVI-lea.

Interesant e faptul că dintre predecesorii săi, Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, au ajuns în SUA în contexte economice deosebite. Vizitele celor doi papi s-au produs cu puțin timp înaintea unor reculuri puternice ale pieții americane.

Astfel, Ioan Paul al II-lea a vizitat SUA, printre altele, în septembrie 1987, cu mai puțin de o lună înainte de ceea ce istoria avea să consemneze ca fiind „Lunea cea neagră” (e vorba despre ziua de 19 octombrie 1987, când indicele Dow Jones a înregistrat cea mai mare scădere a tututor timpurilor: -22,61%).

După 12 ani, același papă polonez revenea în SUA, în luna ianuarie, din nou cu puțin timp înaintea înregistrării unei alte semnificative căderi economice, de dată aceasta așa numita „Bubble Tech”, care a ținut în șah economia americană mai bine de doi ani, producând pagube estimate la cel puțin 5.000 de miliarde de dolari.

La rândul său, Benedict al XVI-lea „a călcat” în SUA cu puțin timp înaintea crahului bancar al celor de la Lehman Brothers, considerat cel mai mare faliment din istoria mondială, căderea celei mai mari bănci nord-americane declanșând actuala criză economică în care întreaga economie mondială se află de mai bine de șapte ani.

Revenind la actuala vizită, „Huffington Post” estimează că cheltuielile prezenței lui Francisc în SUA pe parcursul a șase zile, între 22 și 27 septembrie, se vor ridica la peste 50 de milioane de dolari, dintre care cel puțin 48 de milioane au fost alocate pentru organizarea Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Philadelphia, iar alte 4,5 milioane de dolari au fost suportate de guvernul federal pentru măsurile speciale de securitate dedicate acestui eveniment în cadrul căruia Francisc a vizitat sau va vizita orașe precum Washington, New York și Philadelphia.

Citește: „CINE MAI ARE NEVOIE DE TVR”!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii