Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Afaceri |
|

AirClaim a încheiat anticipat un plasament privat de acţiuni prin care a atras 2,48 mil. lei de la investitori

Air Claim este o companie înființată în 2018 și care se ocupă cu obţinerea drepturilor pasagerilor aerieni. Mai exact, furnizează servicii de recuperare a banilor sau obținere de despăgubiri pentru pasagerii ale căror curse aeriene au fost anulate.
Mihail Cotes

Potrivit confidas.ro, AirClaim este deținută în proporţie de 50% de Angela Pârlea, în timp ce George Daniel Tunescu deține 45% din acțiuni, iar Mihai Coteş deţine 4,55% din acţiuni.

Luni, AirClaim a încheiat anticipat un plasament privat de acţiuni prin care a atras 2,48 milioane de lei de la investitori. În oferta de 400.000 de acţiuni din cadrul MCS oferite spre vânzare au fost subscrise un număr de 5,43 de milioane de acţiuni la un preţ de 6,21 lei. Valoarea totală a subscrierilor a fost de 33,74 de milioane de lei, înregistrându-se un grad de suprasubscriere de 1.358,48% sau o subscriere de 13,58 de ori.

“Subscrierea întregii oferte de acţiuni Air Claim în doar 6 secunde, de către primii 17 subscriitori, demonstrează interesul ridicat al investitorilor pentru afaceri româneşti noi care vin către bursă. (…) În contextul actual favorabil relansării traficului aerian, investitorii au înţeles potenţialul afacerii şi au răspuns pe măsură, rata de subscriere fiind de peste 13 ori valoarea ofertei”, a declarat Cristian Sabău, director general adjunct al Goldring, intermediarul ofertei.

AirClaim intenționează să se listeze pe piața AeRO a BVB în următoarele două luni. “Am derulat deja procedurile în vederea listării. (…) Pe măsură ce ne îndreptăm spre sfârşitul acestei crize sanitare se dă startul unor vaste acţiuni economice în industria transportului aerian”, spune Mihail Coteş, CEO al Air Claim.

Cu banii atrași prin plasamentul privat compania a declarat pentru Forbes România că intenționează să-și creeze o prezență offline pe aeroportul Otopeni, dar și o aplicație mobilă pentru pasageri. “60% din bani sunt pentru valorificarea oportunității de cesiune de creanțe prin prezența la terminalul de sosiri al Aeroportului Otopeni, care acoperă cheltuielile cu cesiunea de creanțe (40 euro/creanță), plata taxelor aferente declanșării litigiilor, inclusiv taxe de timbru, onorarii avocațiale și consumabile, plata chiriei pe aeroport și a taxelor subsecvente și achiziția logisticii. Subsecvent, vor exista costuri de mărire și formare a echipei ce va opera pe aeroport”, subliniază CEO-ul.

În ceea ce privește aplicația mobilă, Mihail Coteş a mai declarat pentru Forbes România că aceasta va analiza, cu permisiunea utilizatorului, toate e-mail-urile primite. Mai exact, aplicația identifică dacă există în ultimii 3 ani zboruri eligibile pentru obținerea unei despăgubiri, despre care pasagerul nu avea cunoștință, urmând a propune acestuia cesionarea creanței sau intermedierea obținerii despăgubirii în schimbul unui comision de succes. De asemenea, aplicația va putea semnala utilizatorului această propunere și în viitor, imediat ce identifică un astfel de zbor eligibil. Astfel, printr-o singură apăsare de buton, pasagerul va genera automat claim-ul (documentele necesare precum boarding pass și factura fiind automat importante din e-mail) sau va încasa pe loc suma pentru cesiunea creanței. “Vom asigura înalte standarde de confidențialitate și în acord cu reglementările legale în vigoare (studiem inclusiv oportunitatea de a integra funcționalități de tip blockchain în acest sens), și vom da asigurări ferme că aplicația caută doar anumiți parametri în mail-uri (ignorând deci orice alte mail-uri în mod automat)”, precizează executivul. Aplicația va fi lansată în trimestrul al patrulea al anului 2021.

În 2019, Air Claim a realizat venituri de 3 mil. lei și profituri de 2,6 mil. lei cu o marjă netă de 85%. Anul trecut, compania a obținut un rezultat net de 1 mil. lei la o marjă de 54% și a lansat și o a doua linie de business pe lângă cea de intermediere: de cesiune de drepturi la compensații.

Pentru anul în curs, compania estimează venituri operaționale de maxim 10,59 milioane de lei.

“În documentul de ofertă, pe baza unor premise de calcul explicate amănunțit, am lucrat cu două scenarii: scenariul de bază și scenariul optimist. Scenariul de bază prognozează venituri operaționale de 4.17 mil. RON și un profit net de 2.27 mil. RON, iar scenariul optimist prognozează venituri operaționale de 10.59 mil. RON cu un rezultat net de 6.10 mil. RON. Personal sunt foarte optimist cu privire la rezultatele pe care le vom avea, având în vedere că sub 15% dintre pasagerii aerieni cunosc că au dreptul la o despăgubire, iar prin prezența fizică pe aeroport vom ajunge și la acei pasageri. Este important de menționat că pasagerii pot aplica cu zboruri care au până la 3 ani vechime, motiv pentru care ne așteptăm ca acei pasageri care nu își cunoșteau drepturile, să aplice cu un număr mare de zboruri”, a mai declarat Mihail Coteş pentru Forbes România.

Totodată, AirClaim are în vedere și extinderea în afara granițelor țării. Pentru o primă etapă, date fiind facilitățile logistice, vor fi vizate acele state europene în care prezența diasporei românești este semnificativă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii