
Compania aerospațială europeană a lansat luni trei concepte diferite de aeronave, fiecare explorând o abordare diferită a zborului cu emisii zero, dar toate bazându-se pe hidrogen ca sursă primară de energie, relatează Euronews. Airbus a planificat să atingă acest obiectiv până în 2035.
“Acesta este un moment istoric pentru sectorul aviației comerciale în ansamblu și intenționăm să jucăm un rol de lider în cea mai importantă tranziție pe care a avut-o vreodată această industrie”, a declarat Guillaume Faury, CEO al Airbus.
Primul concept ar putea transporta între 120 și 200 de pasageri pe aproximativ 2.000 de mile marine. Turboventilatorul ar fi alimentat de un motor care funcționează pe bază de hidrogen.
Aeronavele vor arăta diferit în viitor
Al doilea concept presupune un turbopropulsor care ar transporta până la 100 de pasageri peste 1.000 de mile marine, în timp ce al treilea ar putea duce 200 de pasageri pentru o călătorie de 2.000 de mile marine.
„Hidrogenul are o densitate de energie volumetrică diferită de cea a combustibilului pentru avioane, așa că trebuie să studiem alte opțiuni de stocare și arhitecturi de aeronave decât cele existente. Acest lucru înseamnă că aspectul vizual al viitoarelor noastre aeronave cu emisii zero se va schimba”, a spus Jean-Brice Dumont, Airbus EVP Engineering.
Inginerii Airbus urmează să lucreze la programe demonstrative pentru a testa tehnologiile de ardere cu scopul de a avea un prototip de aeronavă la scară largă pregătit până la sfârșitul anilor 2020.
De ce hidrogen?
Emisiile directe din aviație reprezintă aproximativ 3% din emisiile totale de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene. În 2020, aceste emisiile au ajuns cu 70% mai mari decât în 2005 și ar putea crește cu încă 300% până în 2050.
Hidrogenul este un gaz care reprezintă 75% din univers și care nu emite dioxid de carbon atunci când este utilizat, dar este greu de izolat.