FacebookTwitterLinkedIn

Airbus a raportat rezultate mai bune decât se aștepta, însă atât producătorii de avioane, cât și operatorii de zboruri sunt conștienți că cererea de călătorii aeriene va rămâne mică pentru o perioadă destul de lungă de timp. 

„Această criză este departe de a fi terminată”, a declarat directorul executiv Guillaume Faury.

Aproximativ 1.700 de concedieri sunt programate în fabricile engleze din Broughton și Filton, scrie The Telegraph. În total, producătorul va renunța la aproximativ 15.000 de locuri de muncă, din cauza pierderilor provocate de pandemia de coronavirus.

În primele trei luni de pandemie, veniturile au scăzut cu mai mult de un sfert până la 11,2 miliarde de euro, rezultând o pierdere de 767 milioane de euro. Rezultatele pe primele 9 luni ale anului indică o pierdere totală de 2,7 miliarde de euro.

Airbus a livrat 145 de avioane noi în ultimul trimestru, ducând totalul anului la 341, în scădere față de 571 cât a fost în perioada similară a anului trecut.

Poziția producătorului european Airbus este relativ optimistă în comparație cu rivalul american Boeing. Acesta a anunțat încă 7.000 de concedieri suplimentare ajungând la un total de 30.000, ceea ce înseamnă că își reduce cu o cincime forța de muncă.

Boeing a livrat doar 28 de avioane în ultimul trimestru, ajungând la 98 până în prezent, comparativ cu 301 în primele nouă luni ale anului trecut.

Cu sediul în Franța, dar cu unități de producție în Germania, Spania și Regatul Unit, Airbus avea la finalul anului trecut puțin sub 135.000 de angajați.