1. Îți pierzi șirul gândurilor? Dacă simți că îți pierzi concentrarea și atenția în timpul unei conversații sau chiar și atunci când scrii un e-mail, epuizarea ar putea fi mai aproape decât crezi.
2. Nu mai ai timp de hobby-uri? Fie că preferi să petreci timp în natură, cu prietenii, să faci sport sau să cânți la un instrument, încearcă să îți faci o prioritate din a-ți face timp pentru exersarea pasiunilor tale. Hobby-urile te ajută să faci față stresului mai bine.
3. Când ai o conversație cu cineva apropiat, ești cu adevărat prezent? Dacă mintea ta fuge întotdeauna la probleme legate de muncă, cel mai probabil cei apropiați vor observa și îți vor reproșa acest lucru.
4. Dormi atât cât ar trebui? Persoanele care se apropie de epuizare adorm greu, de obicei, pentru că se gândesc la muncă, iar atunci când reușesc să adoarmă, este posibil să se trezească la fel de obosiți.
5. Te simți întotdeauna obosit, chiar și după ce ai dormit? Adesea, oboseala cronică se resimte chiar și dacă reușești să dormi. Aceasta poate deveni o stare apăsătoare, care te însoțește zilnc.
6. Ți se întâmplă să uiți să mănânci, iar atunci când îți amintești, mănânci alimente nesănătoase? În anumite etape ale epuizării este posibil să începi să uiți să mănânci, pentru că te cufunzi în muncă. Totuși, ai nevoie de mâncare sănătoasă pentru a-ți menține energia și productivitatea.
7. Simți adesea un nod în stomac și respiri cu dificultate? Dacă începi să simți o durere în piept sau în stomac sau respiri cu dificultate, este indicat să consulți medicul. Stresul este principalul responsabil pentru aceste simptome, care încep să apară atunci când ești extenuat.
8. Nu îți mai respecți promisiunile? Dacă întârzii sau uiți de anumite întâlniri, înseamnă că ai probleme în gestionarea timpului tău, datorate unui nivel scăzut de concentrație.
9. Te simți izolat de ceilalți? Detașarea poate fi simțită atât în viața personală, cât și în cea profesională. Pe plan personal, poți simți că te izolezi și că te deconectei de persoanele aproiate, iar la locul de muncă este posibil să ai dificultăți în îndeplinirea sarcinilor.
10. Ai devenit irascibil cu cei din jur? Sentimentul de irascibilitatea este un simptom comun al epuizării, pe măsură ce se acumulează frustrări in cauza lipsei producitivății și a sentimentului de satisfacție.
Traducere și adaptare de pe Forbes.com.