FacebookTwitterLinkedIn

„În anul 2017, am acordat finanțare în valoare de  1,37 de miliarde de lei unui număr de 2.350 de fermieri care fac agricultură profesionistă. Creșterea remarcabilă a volumului de credite acordate confirmă faptul că agricultura românească este în plină dezvoltare, iar fermierii au nevoie de soluții de creditare specializate și inovatoare care să le permită aplicarea celor mai noi tehnologii și extinderea fermelor”, a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN. 

Profitul operațional al finanțatorului a fost anul trecut de 29,6 milioane de lei, în creştere cu 19% faţă de anul anterior, iar profitul net i-a rămas stabil la 22,33 de milioane de lei.

Capitaluri proprii și le-a majorat cu 26%, la finele anului trecut, față de aceeași perioadă a anului anterior, până la 186,86 de milioane de lei, datorită profitului reinvestit și infuziei oferite de BERD, iar rata de adecvare a capitalului (conform normelor BNR) era de 24,3%.

De asemenea, rata creditelor neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile era 1,55%, iar expunere din credite era de ușor peste un miliard de lei, în creștere cu 35%.

Numărul clienților activi a crescut cu 22% față de anul anterior, ca urmare a extinderii portofoliului de clienți micro (sub 100 hectare),  mici și mijlocii (segmentul clienților 100-400 hectare). Agricover Credit a dezvoltat produse speciale pentru aceste segmente de clienți, puse la dispoziție prin intermediul unor echipe comerciale dedicate care se deplasează direct la fermă.

Compania a menținut parteneriatele cu instituțiile financiare internaționale consacrate, precum International Finance Corporation (IFC), European Investment Bank (BEI), European Investment Fund (FEI), Black Sea Trade and Development Bank, European Fund for Southeast Europe, International Investment Bank, dar și cu partenerii locali pentru a acoperi necesarul de fonduri destinate finanțării fermierilor.

Anul 2017 a fost un an foarte bun pentru agricultura românească, înregistrându-se o creștere a profitabilității sectorului agricol cu producții record la principalele culturi, care plasează România pe primele locuri în Europa, comparativ cu marii producători agricoli din vestul continentului. Contextul pozitiv a determinat  creșterea interesului fermierilor pentru modernizarea fermelor și extinderea suprafețelor lucrate prin achiziții de teren.

În ceea ce privește finanțarea zootehniei, în completarea soluțiilor de finanțare specializată pentru fermele de vaci de lapte și ferme de porci, anul trecut, Agricover Credit a lansat noi soluții dedicate fermelor de vaci de carne. Pentru acest an, compania are în vedere consolidarea portofoliului de produse și credite dedicate zootehniei.

Totodată, compania va continua creșterea finanțărilor acordate fermierilor micro și mici și extinderea portofoliului de produse de sinergie dezvoltate în cadrul grupului – motorina cu plata la recoltă, programul cash discount pentru achiziția de pesticide și sămânță, precum și soluții de finanțare a îngrășămintelor cu plata la recoltă.

Anul trecut, compania a deschis două noi sucursale în Timișoara și Craiova, ajungând la opt reprezentanțe în principalele regiuni agricole, iar, pentru acest an, planuiește deschiderea unei sucursale în Oradea.

Subsidiară a Agricover Holding, Agricover Credit IFN este prima instituție financiară din România care oferă produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic. Anul trecut, BERD a devenit acționar în cadrul Agricover Holding SA, cu o investiție de 32 de milioane de lei (echivalentul a șapte milioane de euro) în capitalul companiei pentru a subscrie unei participații de aproape 13 procente.

Agricover Holding reunește activitățile de Agri-Business si Agri-Finance. Cu un model de business puternic integrat, Agricover este o verigă cheie ce susține eficiența întregului lanț valoric din agribusiness, oferind soluții specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România.