FacebookTwitterLinkedIn

Reprezentanții celor mai mari agenții de turism din România, care vând și cele mai multe vacanțe cu destinația Grecia, spun că mizează pe profesionalismul grecilor de a-și respecta contractele încheiate, dar și și-au luat totuși și câteva măsuri de precauție.

Paralela 45 are 10 zboruri charter pe destinatia Grecia: din București: 2 avioane pe Creta, 2 pe Rodos, unul în Zakynthos, unul în Kos, unul în Santorini și unul în Mykonos. Din Cluj: Creta și Zakynthos, din Iași – Rodos. În total, zece operări, care însumează circa 25.000 de turiști. La aceștia se adaugă și circa 8.000 de individuali, care merg cu mașina proprie”, spune Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45 și prim vicepreședinte al ANAT. Alin Burcea este de părere că „grecii își vor face în continuare treaba, vorbim de afaceri private”. Totuși, spune că le-a atras atenția turiștilor și revânzătorilor să-i anunțe pe turiști să aibă numerar la ei, în jur de 100 euro pe zi de familie formată din 3-4 persoane sau un minim de 50 de euro. Daca vor fi situatii dificile, agenția Paralela 45 poate sprijini și financiar, cu recuperarea banilor în România”, mai spune proprietarul Paralela 45.

Elena Anghel, managing director Prestige Tours (parte a Happy Tour Group), agenție care trimite anul acesta în Grecia aproximativ 6.300 de persoane, a explicat că serviciile de care urmează să beneficieze turiștii români sunt achitate de către agenție și „securizate cu ajutorul partenerilor locali, cu hotelurile. Transportul cu avionul este charter Tarom – securizat de turoperatorii români, deci din punctul nostrum de vedere nu există riscuri”.

Ianis Varoufakis: Grecia nu va achita datoria de 1,6 mld euro

„Tarom, compania aeriană care ne asigură serviciile de transport, nu a primit până în acest moment, informări oficiale despre eventuale probleme de alimentare cu combustibil sau despre imposibilitatea asigurării serviciilor de handling pe aeroporturile grecești”, spune Adriana Goicea, director general Cocktail Holidays, agenție care în acest an estimează că va trimite în Grecia peste 10.500 de turiști români.  ”Cazarea este asigurată în mare măsură de hoteluri care oferă all inclusive, așadar, clienții au puține cheltuieli extra. Conform comunicatelor oficiale, turiștilor străini nu li s-a impus o limită pentru retragerile de numerar de la bancomate, situația financiară cu care se confruntă Grecia se adresează exclusiv cetățenilor greci. Turiștii români sunt sfătuiți să aibă la ei bani numerar suficient pentru cheltuielile ocazionate de serviciile pe care doresc să le achiziționeze local”, completează Adriana Goicea.

Și Perfect Tour, agenție care se adresează cu precădere segmentului premium – cliențiii cu venituri medii și mari –explică că în ceea ce o privește „majoritatea rezervarilor in Grecia este reprezentata de pachetele charter și cazari individuale, în resorturi de lux și boutique-hoteluri”, prin urmare mai puține curse charter, potrivit lui Sorin Văduvoiu, directorul executive al agenției de turism. „Până în momentul de față, vânzările de pachete turistice pe destinația Grecia s-au aflat pe un puternic trend ascendent, față de anul trecut, din cauza creșterii tarifelor operatorilor din Turcia, precum și a situațiilor tensionate din Tunisia și Egipt, două destinații extrem de frecventate în alti ani de turiști”, a mai explicat el.

MAE: Cetățenii români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienți bani lichizi

De asemenea, reprezentantul Perfect Tour spune că „riscul este unul singur” legat de evoluția situației din Grecia și anume: „Dacă premierul elen, Alexis Tsipras, și reprezentanții Zonei Euro nu ajung la consens, „Grexit”-ul va scoate oamenii în stradă. Perfect Tour recomandă turiștilor vacanțe în insulele grecești, unde riscurile unor mișcări ample de stradă sunt aproape nule, să evite Atena și Salonicul, și, dacă pleacă cu mașina personală, să alimenteze la ieșirea din Bulgaria și, apoi, să încerce să meargă cu rezervorul cât mai plin, pentru a evita, pe cât posibil, eventualele probleme de aprovizionare cu carburant a stațiilor din Grecia. De asemenea, recomandăm turiștilor să plece cu bani cash suficienți pentru întreaga vacanță”.

La rândul său, și Marius Pandel, CEO al Christian Tour spune că nu a înregistrat probleme în ceea ce privește activitatea turistică. „Reprezentanții noștri locali din fiecare destinație pe care o touroperăm, ne confirmă faptul că turiștii români aflați în Grecia nu sunt afectați de aceste evenimente în niciun fel. Toate serviciile turistice contractate prin agenția noastră sunt prestate în limite normale”, spune Marius Pandel. Totodată, atrage atenția că Christian Tour „are contracte în vigoare, semnate cu hotelieri și furnizori de servicii turistice din Grecia, pentru o perioadă lungă de timp, și astfel se vor asigura turiștilor toate serviciile contractate (cazare, masa, excursii optionale, etc.) în limite absolut normale. În orice situație, vor avea oricând suportul nostru din România, dar mai ales vor avea acolo la destinație ghizi cu multă experiența și care cunosc foarte bine destinațiile pe care le deservesc”.

CITEȘTE ȘI

Bloomberg: Grecilor le-ar putea scădea puterea de cumpărare cu 40% dacă vor trece la drahmă

Băncile din Grecia sunt închise și tranzacțiile în numerar vor fi restricționate

Christine Lagarde: „FMI nu va mai finanţa Grecia dacă ratează plata de pe 30 iunie”