FacebookTwitterLinkedIn

În plus, reprezentanții celor două părți au discutat cu secretarul de stat Mike Pompeo la ceremonia de deschidere.

„Astăzi este o ocazie cu adevărat importantă”, a spus Pompeo la ceremonie, în timp ce liderii Afganistanului au susținut că vor să pună capăt conflictului din țara lor.

“Am venit aici cu bunăvoință și intenții bune”, a punctat Abdullah Abdullah, șeful delegației guvernului afgan, în declarațiile de deschidere de sâmbătă dimineață. „Vrem ca toți oamenii din Afganistan să se reunească din nou sub un singur acoperiș”.

SUA și talibanii au semnat un acord de pace în februarie, ce presupunea o retragere treptată a trupelor americane din Afganistan pe parcursul a 14 luni. În schimb, insurgenții s-au angajat să nu atace trupele americane, să împiedice Al Qaeda și alte grupări teroriste să opereze în zonele controlate de talibani și să discute un armistițiu pe termen lung cu Kabul.

Joi, Pompeo a declarat că numărul trupelor americane din Afganistan va fi redus în toamnă de la aproximativ 8.400 în prezent, la aproximativ 4.500. El a spus că retragerea trupelor, care vine totodată și cu diminuarea forței militare a SUA în Irak, va continua atâta timp cât nu compromite securitatea SUA.

Înaintea discuțiilor, oficialii afgani au declarat că guvernul acordă prioritate de încetare imediată a focului, în timp ce talibanii se vor concentra probabil asupra unui acord de partajare a puterii.

Pe scurt, la ceremonia de sâmbătă, liderul delegației talibane, Mullah Baradar, a declarat că gruparea își dorește un Afganistan independent, unit, guvernat de un sistem politic islamic, care să reprezinte toți afganii.

„Vrem în viitor ca Afganistanul, în regiune și cu alte țări din lume, să aibă relații pozitive bazate pe respect reciproc”, a spus Baradar, potrivit WSJ.

Pe de altă parte, Pompeo a declarat că SUA „susține un Afganistan suveran, unificat și democratic, care este în pace cu el însuși și cu vecinii săi”. 

Războiul din Afganistan a început cu invazia condusă de SUA ca răspuns la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 pe care Al Qaeda le-a orchestrat, conduse atunci de talibani.