FacebookTwitterLinkedIn

Dan Voiculescu, Gigi Becali sau Călin Popescu Tăriceanu sunt nu doar politicieni, ci și prosperi actuali sau foști oameni de afaceri. Ei au fost prezenți în toate edițiile Topului Forbes 500 Miliardari, din 2008 încoace. Pe fondul deținerilor din domeniul imobiliar, averile unora au scăzut semnificativ în ultimii cinci ani.

Gigi Becali

Avere 2010: 200 mil euro

Avere 2011: 145-150 mil euro

Avere 2012: 140-145 mil euro

Locul ocupat in 2012: 22

Domenii: imobiliar, fotbal

Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua București este numit și latifundiarul din Pipera, datorită sutelor de hectare de teren pe care acesta susține că le deține. Majoritatea bunurilor deținute sunt trecute și în cea mai recent declarație de avere, din vara acestui an. Înainte de toate, Gigi Becali susține că are de luat-de la diverși cunoscuți și prieteni- aproximativ 50 de milioane de euro, sume pe care le-a împrumutat, de-a lungul timpului. Are bani de recuperat inclusiv de la clubul de fotbal Steaua București, pe care îl patronează, respectiv 62 mil de lei (aproximativ 14 milioane de euro). În ultimul an, patronul Stelei a încasat aproape 10 milioane de euro pe un teren din Băneasa, cumpărat de firma Portland. Potrivit aceleiași declații de avere, Becali mai deţine sute de hectare în Voluntari, Bucureşti, Brăila sau Piteşti. Deținerile pe care le are la câteva societăți din domeniul construcțiilor sau agriculturii sunt neimportante, majoritatea companiilor aflându-se fie în insolvență ori faliment, fie într-o situație financiară dificilă.

Dan Voiculescu

Avere 2010: 175-180 mil euro

Avere 2011: 150- 155 mil euro

Avere 2012: 120-125 mil de euro

Locul ocupat în 2012:

Domenii: media, imobiliare, energie, producție

Dan Voiculescu, fondatorul grupului de firme Grivco și al trustului media Intact s-a retras oficial din afaceri în urmă cu câțiva ani, lăsând-o pe fiica sa cea mare, Camelia Voiculescu la conducere. Familia Voiculescu este în acest moment proprietar al unuia dintre cele mai mari trusturi de presă din România, care cuprinde televiziunile Antena 1, Antena 2, Euforia TV și GSP TV, cotianul Jurnalul Național și radiourile Radio Zu și Romantic.

Antena TV Group, platform de televiziuni care reunește televiziunile Antena 1, Antena 2, Euforia TV și GSP TV este singura entitate din piața TV care a înregistrat în 2011 un profit net de aproximativ 1,5 milioane de euro, la venituri totale de circa 53 de milioane de euro. Deși a ajuns a treia televiziune din România, Antena 3 a înregistrat în 2011 venituri de aproximativ 13 milioane de euro, dar a raportat pierderi de circa un milion de euro Familia Voiculescu deține și grupul Grivco, ce numără aproximativ 50 de companii, din comerț, producție, agricultură și servicii. Companiile din grup dețin, potrivit informațiilor furnizate pentru Forbes terenuri în suprafață de 180.000 de mp, localizate în Capitală, dar și în Ploiești, Ilfov, Bacău, Iași sau Predeal și immobile de birouri în suprafață de 9.000 de metri pătrați.

Călin Popescu Tăriceanu

Avere 2010: 8 mil euro

Avere 2011: 6-7 mil euro

Avere 2012: 6 mil de euro

Locul ocupat în 2012:500

Domenii: auto, imobiliare

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost mulți ani la rând dealer în România al mărcii franceze de autoturisme Citroen. De doi ani însă, acesta a renunțat la Citroen și a devenit dealer Ford. Averea candidatului Călin Popescu Tăricenau a scăzut semnificativ în ultimii trei ani din cauza activelor din domeniul imobiliar pe care le deține.